Нови изисквания за лекарствата. Какво се променя. Предвижда се подробно

...
Нови изисквания за лекарствата. Какво се променя. Предвижда се подробно
Коментари Харесай

Нови изисквания за лекарствата. Какво се променя


Нови условия за медикаментите. Какво се трансформира. Предвижда се в детайли да бъде проследяван и описван пътят на медикаменти.
Нови условия ще „ наблюдават придвижването “
на медикаменти сред лечебните заведения и от производителя до пациента. За тази опция оповестиха шефът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов, шефът на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) Богдан Кирилов
и шефът на Изпълнителната организация
„ Медицински контрол “ (ИАМН) Иванка Динева по време на чуването им в парламентарната комисия по опазване на здравето. Изслушването им е във връзка добилия социална популярност случай „ Даная “, сподели проф. Костадин Ангелов, ръководител на комисията.
Предвижда се в детайли да бъде проследяван
и описван пътят на медикаменти – антихемофилни фактори за лекуване на вродени коагулопатии, от една до друга болнична аптека. Верификация на медикаментите в болничната аптеки ще бъде осъществявана както от изпращащата аптека, по този начин и от аптеката, която го получава, уточни Михайлов.
Неизползваните медикаменти ще се връщат на
предоставилото ги лечебно заведение, а приемащата болница ще бъде задължена да извърши дезактивирането на медикамента, което подсигурява, че бъде предотвратена корист с медикаментите, сподели Богдан Кирилов.
Динева уточни, че все още на лекуването
на детето верификацията на медикамента не е била допустима, а лекарството все още на инспекцията има единствено партиден, само че не и самостоятелен номер. По думите ѝ за незабавни положения не е било планувано използването на този лекарствен артикул,
само че към този момент се планува такава опция.
Динева уточни още, че ще бъде разисквано с Министерството на здравеопазването, НЗОК, ИАЛ и Българския лекарски съюз проблем с различен медикамент, който се ползва в България единствено при сърдечно трансплантирани пациенти,
само че не и за пациенти с трансплантиран бял дроб.
Дълг към тези хора е и се надявам да решим този проблем, тъй като в случай че тези заболели не одобряват имуносупресори, ще настъпят съдбовни последици за живота и здравето им и ще се обезсмисли донорството, добави Динева.
Случаят е доста тежък, сподели заместник-министърът
на опазването на здравето Петко Стефановски. По думите му следва преправяне на Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули, а всяко лекарство ще се наблюдава от
производителя до леглото на пациента.
Трябва да създадем всичко допустимо, тъй че да не умира дете поради нормативни дупки, сподели още той.

Ще бъдат преразгледани критериите за лекуване на пациентите, страдащи от коагулопатии, сподели подуправителят на НЗОК проф. Момчил Мавров, представен от Българска телеграфна агенция.
Даная умря през май 2023 година в болница „ Пирогов “.
След сигнали на майката на детето Ани Стоянова, последва инспекция на събитията, а след първата инспекция ИАМН назначи втора инспекция. След края на втората инспекция от ИАМН оповестиха, че проверяващите са установили нарушаване в две от лечебните заведения при предписването и отпущането на лекарствен артикул.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР