Нови искри по линията София-Скопие. Поводът е посещението на българската

...
Нови искри по линията София-Скопие. Поводът е посещението на българската
Коментари Харесай

Отново спорове в парламента за българската позиция за Северна Македония

Нови искри по линията София-Скопие. Поводът е визитата на българската делегация, с присъединяване на премиера Кирил Петков в Битоля, както и оценката от страна на македонския президент, че Иван Михайлов е нацист. Така тематиката " Северна Македония " още веднъж стана мотив за замяна на реплики сред партиите в Народното събрание. От " Възраждане " заплашиха с огромни митинги, а Има Такъв Народ предизвестиха за вероятен гърмеж в обединението.

Посещението на българската делегация в Битоля, с присъединяване на премиера Кирил Петков, е разпалило езика на омразата. Това разяснява министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски, представен от Нова тв.

" Напълно разбирам и чувствам гнева на жителите през миналите дни. Македонските жители са решени за участие в Европейски Съюз, само че провокации, които нараняват възприятията ни като жители, заплашват този ангажимент ", съобщи Димитър Ковачевски.

Изказванията на част от македонските ръководещи и визитата в Битоля още веднъж върна тематиката " Северна Македония " в Народното събрание. От " Продължаваме промяната " бяха безапелационни, че няма промени в тяхната позиция. Същото считат от " Демократична България ".

" Нашата позиция остава непроменена, а позицията на България по отношение на Северна Македония остава в Народно събрание, тъй че не може да има смяна ", съобщи Андрей Гюров от Политическа партия.

" Размяната на реплики не е съображение да се трансформира дълготрайната политика на България, която желае по едно и също време да реализира своите цели, маркирани в рамковата позиция ", съобщи Христо Иванов от " Демократична България ".

От Има Такъв Народ обаче предизвестиха, че обединението е под въпрос, в случай че се продаде националният интерес за Македония и осъдиха остро изказванията за Иван Михайлов.

" Техният проблем е, че в действителност той е българин. За следващ път приканвам тези, които си мислят, че могат да продават България, да ревизират позицията си, тъй като в противоположен случай това ще е гърмеж в самата коалиция и в обществото ", съобщи Станислав Балабанов.

От опозицията избраха да дадат съвет на премиера да чуе добре думите на ръководещите в западната ни съседка.

" Той да го чуе и да мисли, когато дава обещание България да вдигне ветото си, без да се изпълнят и рамковата позиция, и две мнения на Консултативния съвет по национална сигурност ", съобщи Екатерина Захариева от ГЕРБ.

От " Възраждане " желаеха от премиера и от външния министър да изпратят публична нота до Скопие. И заплашиха с митинги.

" Трябва да почнат да бият българи по улиците ли, с цел да имаме реакция?! Налице е едно доста несъответстващо държание от нашия дипломатически хайлайф, който седи и следи антибългарската нервност в Македония ", съобщи Ангел Георгиев от " Възраждане ".

Външният министър Теодора Генчовска беше безапелационна, че няма по какъв начин да се води разговор през медиите и най-късно до на следващия ден страната ще има публична позиция.

" Изненадани сме от реакцията на всички равнища – президент, министър председател, външен министър ", съобщи Генчовска.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР