Нови административни справки утежняват работата на фирмите и най-вече на

...
Нови административни справки утежняват работата на фирмите и най-вече на
Коментари Харесай

НАП стовари нов бюрократичен чук върху фирмите

Нови административни информации утежняват работата на компаниите и най-много на счетоводителите при започване на годината.
До 28 февруари всеки шеф би трябвало да заявява пред Национална агенция за приходите освен какви облагаеми приходи е изплатил на своите чиновници през миналата 2022 година, само че и приходите, които са освободени от налог. Досега компаниите не бяха задължени да подават в специфична информация до Национална агенция за приходите необлагаемите приходи на своите чиновници.
Данъчните са изпратили тези дни мейли на 500 000 компании, с цел да ги осведомят за новата информация, която би трябвало да подадат до края на февруари. В счетоводните конгреси е цялостно с мнения за неизясненост кои необлагаеми приходи, изплатени през предходната година, би трябвало да заявяват в този момент със задна дата и за кои законовата смяна ще важи от 1 януари 2023 година, т.е. ще се заявяват при започване на 2024 година
Месец преди крайната дата Национална агенция за приходите изпрати уточнения. Сред необлагаемите приходи, които би трябвало да бъдат посочени в справката са: предоставените на чиновниците ваучери за храна до 200 лева месечно, които са освободени от облагане по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане, изплатените компенсации за първите три дни от болничния, еднократните помощи в размер до 2400 лева за раждане или осиновяване на дете, подписване на цивилен брак, които дават като подарък някои работодатели. Трябва да се заявяват също по този начин разнообразни типове компенсации, които се изплащат от работодателя, като да вземем за пример при пенсиониране, при увреждане здравето на служителя, при пренасяне на служащ в друго обитаемо място, при преустановяване на правното отношение заради болест.
Оказва се, че доста компании към този момент са подали по остарелия ред справките си за удържаните през годината налог и осигуровки, както и за резултатите от годишното преизчисляване на приходите от трудови правни отношения от главния шеф. Сега те отначало би трябвало да попълнят въпросната информация съгласно новите условия за спомагателни данни. Отделно работодателите би трябвало да създадат и спомагателен разход за пренастройване на софуера " Труд и работна заплата ". Ако обновяването на софтуера се забави, има заплаха счетоводните отдели да не съумеят в точния момент да предадат новата информация.
Поредната бюрократична тежест се роди в Народното събрание сред първо и второ четене на данъчните промени за тази година, без да е предходна наложителната процедура на публично разискване и оценка на въздействието. През годините тази процедура стана обичан прийом на всеки, който желае да прокара закони без доста звук, и за тази цел употребява депутати.
Скандалното е, че предлагането идва от Министерство на финансите. Ако ведомството бе присъединило предлагането си за докладване на необлагаемите приходи в плана за изменение на закона за налозите върху приходите на физическите лица, още преди да бъде утвърден от Министерски съвет, щеше да стане ясно, че има мощен отпор от страна освен на бизнеса, само че и всевъзможни други организации - платци на приходи.
При второто четене в бюджетна комисия на измененията в данъчния закон МФ вкара новите условия с претекста, че би трябвало да има информация за всички приходи на лицата. Така щели да се отсеят фактически бедните хора и по-прецизно ще се дефинира кой от какво обществено подкрепяне и енергийни помощи има потребност. Предложението на МФ на момента бе припознато от депутата от ГЕРБ и някогашен финансов министър Кирил Ананиев и гласувано без никакви разисквания.
Последвалата по-късно отрицателна реакция от работодателските организации за следващата бюрократична тежест върху бизнеса в услуга на държавната администрация принуди депутатите незабавно да преразгледат някои от заплащанията, които би трябвало да рапортуват. Отпадна задължението да се рапортува за всеки чиновник какви суми е получавал през годината като дневни и квартирни за командировка. Отпадна и задължението образователни заведения да регистрират какви стипендии са изплащали.
Не бяха чути обаче настояванията на бизнеса Национална агенция за приходите сама да си събира по административен път и от базата си данни информацията какви приходи, освободени от налог, получават данъкоплатците.
По мнението на счетоводители, в новата информация, която компаниите би трябвало да подадат до края на февруари, максимален проблем ще сътвори описването на ваучерите за храна. За огромните предприятия това е голяма ангария - да се даде отчетност всеки служащ и чиновник какъв брой ваучера е получил през миналата 2022 година
" Най-обичаме такива промени в последния миг - с поле за пояснение и със задна дата ", иронично разясняват счетоводители. И недоволстват, че страната постфактум им подрежда, че е трябвало да събират данни за остарели интервали. " Можеше най-малко новата информация да се вкара за необлагаемите приходи, получени през 2023 година Така компаниите ще имат време да провеждат активността си, и софтуерите също ", разясняват счетоводители.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР