Нови 80 общини в България са останали без автобусни превози

...
Нови 80 общини в България са останали без автобусни превози
Коментари Харесай

Над 80 общини са останали без автобусни превози през последната година

Нови 80 общини в България са останали без автобусни транспорти в последната година и половина. Така обитаемоте места в страната, до които няма публичен превоз, към този момент са над 200. Само за една година 150 транспортни компании са банкрутирали.

Това оповестиха от Националното съдружие на автобусните превозвачи, които дружно с останалите асоциации в сектора упорстват за незабавно държавно подкрепяне.

Автобусните превозвачи отложиха планувания си за 28 септември национален митинг, само че оповестиха, че са в протестна подготвеност, в случай че служебният кабинет не извърши в идващите две седмици уговорките, които пое на среща с сектора.  " Действията ни не са политически, единствената цел е секторът да продължи да съществува ", коментира пред БНР Ивайло Константинов от Националното съдружие на автобусните превозвачи и притежател на " Юниън Ивкони ".

Едно от обещанията на служебния транспортен министър е смяна в наредбата за субсидиране на нерентабилните линии. В нея описът с обитаемоте места, до които страната подкрепя транспортните компании да правят транспорт на пасажери, ще бъде разширен - ще бъдат добавени още обитаеми места, а освен тези в пограничните и планинските региони.

" Реално правим обществена услуга, по тази причина чакаме страната да ни подкрепи в този момент, когато пътникопотокът продължава да спада поради пандемията и страха от болест, а наред с това цените на горивата непрекъснато порастват ", разяснява пред БНР и Магдалена Милтенова, ръководител на Конфедерацията на автобусните превозвачи. 

С актуализацията на бюджета за тази година автобусните компании получиха допълнителни 40 млн. лева безплатна помощ. В момента министерството на превоза създава схемата, при която те ще бъдат раздадени. " Очакванията са автобусните превозвачи да получат 8% от месечния си оборот през 2019 година " Само че тогава цените на горивата бяха други, в този момент са двойно по-високи ", уточни Милтенова. Тя дава образец с метана, главно употребен от градския публичен превоз - през 2019 година той е коствал 1 лев, в този момент е 2 лв..

От сектора показват, че превозите по постоянните автобусни линии би трябвало да се реализират без значение дали са с пасажери или без пасажери, освен това за пенсионери, учащи и други категории има отстъпки в цената на билетите. Сред най-големите губещи са общинските транспортни предприятия. Кметът на София Йорданка Фандъкова към този момент прикани служебният кабинет в проекта за енергийните обезщетения да бъдат включени столичният електротранспорт и метрото.

В същото време превозвачите не могат да подвигат цените по линиите, извоювани с публични поръчки. Билетите може да нарастнат само с равнището на инфлацията (около 3% за тази година), само че действителните разноски са скочили доста по-драстично, посочват от Националното съдружие на автобусните превозвачи. Оттам твърдят, че и по другите междуградски маршрути няма настройка за търсене на по-висока цена, тъй като казусът е най-много в намалелия брой пасажери. 

„ Българският жител в този тежък миг е задоволително обеднял. Ние трябва да издържим без да усилваме цените “, счита и Васил Пиронков, ръководител на Камарата на автобусните превозвачи. Неговата организация даже се разгласи срещу всевъзможни митинги, до момента в който ръководи служебен кабинет. Все отново Пиронков позволи, че някои общини, които години наред не са променяли цената на транспорта, може да я вдигнат за по-късите разстояния, само че това нямало да се усети значително от потребителите.

Браншът е неудовлетворен, че е отстранена добавката от 290 лева за всеки ангажиран в автобусните транспорти към мярката за опазване на заетостта 60/40. Самата мярка 60/40 от началото на август е замразена и това е лишило транспортните фирми от сериозна помощ.

Вицепремиерът Гълъб Донев разгласи, че до две седмици държавното управление ще предложи нов механизъм за подкрепяне на автобусните превозвачи, без да дава детайлности. " Ще се търси опция от остатъка по някоя от другите ограничения и с трансфер на бюджетни средства да бъдем компенсирани ", сподели Ивайло Константинов. Това съгласно него автобусният транспорт е най-губещият бранш от началото на пандемията, тъй като наред с косвените разноски всекидневно търпи и преки оперативни загуби.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР