Нови 11 пътни знака ще помагат на участниците в движението

...
Нови 11 пътни знака ще помагат на участниците в движението
Коментари Харесай

Въвеждат 11 нови пътни знака, какво трябва да знаят шофьорите

Нови 11 пътни знака ще оказват помощ на участниците в придвижването и ще усъвършенстват пътната сигурност в страната. 

Въвеждането им е залегнало в план за смяна на Наредба № 18 от 23.07.2001 година за сигнализация на пътищата с пътни знаци, създаден от Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на превоза и известията и Министерството на вътрешните работи по напътствие на Върховната административна прокуратура. 

Нормативният акт, който урежда типа, реда и разпоредбите за потребление на типовете пътни знаци, както и знаците с изменящи се известия (ПЗПС) и другите средства за сигнализиране на пътищата, отворени за публично прилагане, е оповестен за публично разискване в Портала за публични съвещания и интернет страниците на трите министерства, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.
Предлагат се нови знаци от група „ Г “ - Г14б „ Край на наложителен път единствено за велосипедисти “, Г15б „ Край на наложителен път единствено за пешеходци “ и Г16б „ Край на наложителен път единствено за пешеходци и велосипедисти с указано място на придвижване “.
С тях ще се отбелязва краят на деяние на пътните знаци Г14а „ Задължителен път единствено за велосипедисти “, Г15а „ Задължителен път единствено за пешеходци “ и Г16а „ Задължителен път единствено за пешеходци и велосипедисти с указано място на придвижване “.
Нови пътни табели ще има и в група „ Д “ – Д13.2 „ Начало на платена зона “ и Д14.2 „ Край на платена зона “. 
Въвежда се нов знак – Д17а „ Изкуствена грапавина “, който ще указва точното местонахождение на изкуствената грапавина на платното за придвижване. С нови указателни табели - Д28 „ Споделена зона за придвижване с ограничаване на скоростта “ и Д29 „ Край на споделена зона за придвижване с ограничаване на скоростта “, ще се отбелязва начало и завършек на зона, която в цялата си ширина е споделена от указаните участници в придвижването. Предлага се и знак – Д30 „ Паркирай и пътувай “, който ще алармира местата, в които може да се паркира и премине към линиите на публичния превоз.
Въвеждат се нови пътни знаци и от група „ Ж “ – Ж25.1 „ Номер на велосипеден маршрут по интернационалната подредба “ и Ж25.2 „ Номер на велосипеден маршрут по националната подредба “
​Те ще се употребяват за обозначаване на номера на велосипедни направления, включени в туристически и велосипедни карти за разпространение на велосипедния и различния туризъм.

Наредбата планува и смяна във визуализацията на някои осведомителни табели. Така да вземем за пример се дефинира нова визуализация на пътен знак Д20 „ Платен паркинг “, който ще демонстрира метода на заплащане и времетраенето, в което паркирането е платено.

Определят се и пътни знаци, които се употребяват за сигнализиране на пътен сектор, в който се движат водачи на самостоятелно електрическо транспортно средство.

Така знак А20 „ Велосипедисти и водачи на самостоятелно електрическо транспортно средство “ ще се употребява и за сигнализиране на пътен сектор, в който велосипедисти и водачи на самостоятелно електрическо транспортно средство навлизат или пресичат платното за придвижване. Пътен знак В9 „ Забранено за велосипедисти “ пък наложително ще се слага на пътен сектор, до който паралелно или в непосредствена непосредственост е устроена специфична алея за велосипедисти и водачи на самостоятелно електрическо транспортно средство.

Залегнали са и промени, които обвързват електронните знаци с променливи известия с условията на стандарта БДС EN 12966 „ Вертикални пътни знаци. Пътни знаци с изменящи се известия “ и вкарват функционалностите и визуализацията на знаците.

Една от задачите на измененията в наредбата е

уеднаквяване на условията с разпореждания на Виенската спогодба за пътните знаци и сигнали от 1968 година и Европейското споразумение към нея, посредством което ще се унифицират знаците в страните от Европейски Съюз. 
Очаква се постигането на по-добра осведоменост на водачите при смяна на средата, в която се движат, уточняват се текстове и смисли и се обезпечава преписка с други нормативни актове за премахване на несъответствия и уточняване на съществуващи условия, нееднозначно тълкувани и прилагани в проектантската процедура. 

Предвижда се с тях да се усъвършенства качеството на настоящата сигнализация по пътищата и улиците,

информирането на участниците в придвижването и по-специално на уязвимите участници – велосипедистите и пешеходците. Ще се уеднакви и проектантската процедура, с което ще се реализира повишение на сигурността на придвижването по пътищата. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР