Новата система за електронни направления започна с фалстарт. Лекари споделят,

...
Новата система за електронни направления започна с фалстарт. Лекари споделят,
Коментари Харесай

Електронните направления пращат пациенти на гинеколог, вместо на хирург 


Новата система за електронни посоки стартира с провал. Лекари споделят, че вместо да ги улесни, тя ги бави, а най-куриозното е, че изпраща пациенти на гинеколог вместо на хирург.

„ Проблемът е в обмена на информация сред Здравната каса, „Информационно обслужване“ и доставчиците на програмен продукт. От през вчерашния ден работим по-спокойно. Системата постоянно е била неподготвена “, сподели пред Българска национална телевизия общопрактикуващият доктор от Варна доктор Николай Христов.

„ Големият софтуерен проблем е в лаборатории, поликлиники и медицински центрове. Коренът на казуса е по оста Здравна каса – „Информационно обслужване“, изясни той.

Той е безапелационен, че няма по какъв начин да се издаде краткотрайно хартиено направление.

„Този вид на електронизация не е това, което общопрактикуващите лекари предлагахме и настоявахме, това е подигравка на електронно опазване на здравето, с нищо ние като лекари не сме облекчени от бюрократична позиция, нито пациентите“, добави доктор Николай Христов.

По думите му се губи в допълнение време да се качва цялата информация в здравноинформационната система на Здравната каса.

„Това понижава времето с пациентите, което води до по-малко осъществени прегледи и по-малко здравна грижа за пациентите, както и до директни икономии за Здравната каса“, съобщи доктор Христов.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР