/ Новата сделка на ОПЕК+ за намаляване на производството на

...
/ Новата сделка на ОПЕК+ за намаляване на производството на
Коментари Харесай

Западните медии: Русия и Саудитска Арабия нанесоха пряк удар по Байдън

/ Новата договорка на ОПЕК+ за понижаване на производството на нефт символизира неуспеха на външната политика на Съединени американски щати в Близкия изток и слага под въпрос способността на Белия дом да понижи енергийните доходи на Русия. До този извод стигнаха западните медии, анализирайки съглашението на петролния картел, което провокира гнева на Вашингтон.

Ходът на ОПЕК+ да понижи производството на нефт фрапантно подкопава напъните на президента Джо Байдън да предотврати покачването на цените на горивата преди изборите за Конгрес, както и нулира напъните му да ограничи приходите от нефт, които Русия употребява, с цел да заплати за специфичната си интервенция в Украйна, написа “Ню Йорк Таймс ” „ Малко неща могат да бъдат по-лоши “, отбелязва вестникът.

„ Усилията за ограничение на цените на съветския нефт също са застрашени. Решението на ОПЕК+ оказва помощ на Русия да компенсира отстъпките, които дава на своите сътрудници при продажбите на нефт. Всъщност това ще усили приходите на всички членове на ОПЕК +, в това число на Русия и Иран “, отбелязва вестникът.

„ Вече отминаха дните, когато американските президенти можеха да желаят услуги от саудитските си съдружници и да чакат те да бъдат почетени. Мохамед бин Салман съзнателно се дистанцира от Съединени американски щати, като развива необятни връзки с Русия и Китай. Анализаторите видяха този ход като директен удар против Байдън, чиято дипломация със Саудитска Арабия се провали. Белият дом даде да се разбере, че вижда решението на петролния картел като геополитически ход и неуважение към Байдън, който се стреми да понижи приходите на Русия и да понижи цените на бензина преди изборите за Конгрес, прибавя английският “Гардиън ”.

„ Том Малиновски, конгресмен демократ от Ню Джърси, вкара законодателство, което ще изисква американските войски да бъдат изтеглени от Саудитска Арабия и ОАЕ. „ Нашето обръщение би трябвало да бъде: „ Ако желаете да застанете на страната на Путин, молете Путин да ви пази. И триумф с това “, написа Малиновски в “Туитър ”.

Саудитският ход, който ще осакати напъните на западните държавни управления да лимитират приходите от съветски нефт, употребявани за поддържане на войната в Украйна, се трансформира във значим миг в 75-годишния енергиен съюз на Рияд със Съединените щати, считат анализаторите.

Министърът на енергетиката на ОАЕ Сухейл Ал Мазруи обаче сподели, че ОПЕК+ се концентрира върху предотвратяването на срив в цените на петрола като този, който се случи през 2008 година, и не желае да се намесва в полемиките за ролята на Русия на пазара. „ В Европа имат своя лична версия, в Русия имат своя лична. Не можем да бъдем на страната на тази или онази страна “, сподели Мазруи в изявление за “Файненшъл Таймс ”.

“Уолстрийт Джърнъл ” обаче счита, че преди всичко дейностите на ОПЕК могат да причинят още повече болежка на американските автомобилисти малко преди изборите за Конгрес. „ Също по този начин делегатите от ОПЕК направиха невиждан опит групово да оказват помощ на Русия при решаването на политически и стопански проблеми. Държавите от ОПЕК, сходно на доста страни от Глобалния юг, остават неутрални във връзка с Русия, поради статута на Москва като международен експортьор на зърно и главен снабдител на оръжия ”, добавя изданието.

“ОПЕК+ създава повече от половината нефт в света. Двамата най-големи производители, Русия и Саудитска Арабия, се сближиха през последните години посредством съюз, който показва геостратегическото си значение предходната година. Благодарение на новото съглашение Русия е съумяла да предотврати колапса на петролната си промишленост в миг, когато Съединени американски щати и Европа постановат наказания против страната ”, счита “Уолстрийт Джърнъл ”.

В същото време украинското издание " Страна " счита, че вследствие на договорката сред Москва и Рияд " става по-разбираемо неочакваното предаване през септември от Русия на чужденците, пленени в Украйна ”. Този развой беше подкрепят от Саудитска Арабия и явно се трансформира в един от съставените елементи на стратегическите съглашения сред двете страни на петролния пазар. Образно казано, Владимир Путин замени 10 пленници против милиарди петродолари за Русия и милиарди загуби за европейската стопанска система.

„ Саудитска Арабия в действителност се стреми да въздейства от ден на ден върху международните каузи и енергийната политика, която господства като главен експортьор на нефт и де факто водач на ОПЕК. Байдън, който намерено подлага на критика принц Бин Салман за нарушавания на човешките права, посети кралството при започване на юли и се опита да изглади напрежението сред страните. Но визитата му не донесе необикновен триумф. И договорката ОПЕК+ единствено удостоверява това “, обобщава списание “Нюзуик ”.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР