Новата съдебна карта на България да бъде изготвена в сътрудничество

...
Новата съдебна карта на България да бъде изготвена в сътрудничество
Коментари Харесай

Венецианската комисия да помогне за съдебната карта на България

Новата правосъдна карта на България да бъде направена в съдействие с Венецианската комисия, това е предложил еврокомисарят по правораздаване Дидие Рейндерс на правосъдния министър Янаки Стоилов при видеоконферентния диалог сред двамата. Рейндерс приветствал позицията на Стоилов, че окончателното приемане на новата правосъдна карта би трябвало да се случи след конституирането на новото Народно заседание. Министърът на правораздаването отбелязал, че тематиката е от огромно публично значение, тъй като сегашният модел на промяна планува закриването на над 50 районни съдилища в страната.

Еврокомисарят приветствал и включването на тематиката за електронното правораздаване в Националния проект за възобновяване и резистентност, който актуалният кабинет довършва, както и настоял за по-голяма съгласуваност на българските регистри с европейските. Комисар Рейндерс откроил потребността от ускорение на обмена на информация сред българските системи за съдимост и Европейската осведомителна система на регистрите за съдимост.

Правосъдният министър повдигна въпроса за нуждата от обществен разбор на профилираното правораздаване у нас. Стоилов информирал еврокомисаря, че е изискал данни за работата на тези институции и част от тях към този момент са ги дали и те ще бъдат оценени в правосъдното ведомство.

Двамата разискали и резултатите от миналото посещаване на основния прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши. Министърът удостоверил, че след визитата й в София Висшият правосъден съвет е разкрил процедурата по желание на 6 делегирани прокурори.

Еврокомисарят поддържа концепцията за започване на необятна полемика за общоевропейски механизъм за битка с корупцията по отношение на непознати юридически актове за лица, свързани с пране на пари, проведена престъпност и корупция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР