Новата национална стратегия за детето ще бъде ориентирана към създаването

...
Новата национална стратегия за детето ще бъде ориентирана към създаването
Коментари Харесай

Новата национална стратегия за детето ще гарантира неговото достойнство и права

Новата национална тактика за детето ще бъде насочена към основаването на благоприятни условия за пълноценно развиване на всяко дете в България в здравословна и подкрепяща среда, която подсигурява неговото достолепие, еднаквост и права.

Това стана ясно от извършено съвещание на междуведомствена експертна група, която е ангажирана със основаването на документа.

Членовете ѝ дискутираха постъпилите оферти от държавни институции, регионални администрации и неправителствени организации за целите и времевия обсег на подготвяната тактика.

„ Процесът на сформиране и консултиране обезпечава включването и ангажираността на всички заинтригувани страни. Това е причина за основаване на един интегриран междусекторен документ, чието осъществяване ще се приема като обща платформа за деяние “, акцентира ръководителят на Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) доктор Елеонора Лилова, която управлява срещата на работната група.

Целите на стратегията трябва да предизвикват координацията и свързаността сред институциите при осъществяване на политиките за протекция на детето, като се основават на следните правила: недискриминация, най-хубав интерес на детето, право на живот, оцеляване и развиване, право на детето да бъде чуто и неговото мнение да бъде взето поради.

Ще бъдат съобразени и уговорките на България по редица интернационалните документи. Най-важните от тях са: Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето и рекомендациите към страната ни от Комитета по правата на детето на Организация на обединените нации за пълноценното й приложение, Конвенция на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания, Харта на главните права в Европейския съюз, Стратегията на Съвета на Европа за правата на детето (2016-2020 г.) с нейните предпочитани цели: „ Равни благоприятни условия за всички деца “, „ Детско присъединяване “, „ Живот без принуждение за децата “, „ Правосъдие, щадящо децата “, „ Права на децата в цифрова среда “.  

По време на съвещанието беше показан разбор на мощните и слабите страни, опциите и провокациите при осъществяването на Националната тактика за детето 2008–2018 година

Подчертано беше, че в подтекста на Целите за стабилно развиване на Организация на обединените нации до 2030 година, България би трябвало да възнамерява свои национални цели за реализиране на световните, както и знаци за следене на напредъка и въздействието им. Четири са областите, които засягат децата: право на живот и разцвет, право на обучение, право на отбрана против принуждение, право на безвредна и чиста среда на битие, право на равни благоприятни условия за сполучлива реализация. 

Междуведомствената работна група реши да бъдат основани две подгрупи, които да разработят структурното наличие на тематичните области. В работата си специалистите ще следват няколко съществени правила като слагане на правата и най-хубавия интерес на детето във фокуса на всички политики, стратегии, услуги, ограничения и действия, свързани с тях; поддръжка и овластяване на родителите и използване на семейно-ориентиран подход; обезпечаване на условия за равни благоприятни условия и недискриминация; поощряване и дейно използване на правото на присъединяване на децата.

Междусекторните приоритети ще бъдат ориентирани към повишение на успеваемостта и ефикасността на политиките, стратегиите и взаимните дейности. Чрез този метод се цели възстановяване потенциала на експертите, работещи с деца, въвеждане на единни стандарти за гражданско присъединяване в процеса на взимане на решения, обезпечаване на гласност и бистрота на информацията, гарантиране на непоклатимост и поредна оценка на въздействието на вложенията в секторните политики, както и действителна децентрализация при вземането на решения.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР