Атентатът срещу словашкия премиер Роберт Фицо е политически мотивиран. Около

...
Атентатът срещу словашкия премиер Роберт Фицо е политически мотивиран. Около
Коментари Харесай

Експерти: Атентатът срещу словашкия премиер Роберт Фицо е политически мотивиран

Атентатът против словашкия министър председател Роберт Фицо е политически стимулиран. Около това мнение се сплотиха специалистът по сигурност от Центъра за проучване на демокрацията Тихомир Безлов и някогашният ни дипломат в Съединени американски щати и вицепрезидент на Атлантическия клуб Елена Поптодорова.

„ Това нахлуване е политически стимулирано, макар че е подбудено от тежка личността фрустрация. Докато ние два дни обсъждаме това нахлуване, то у нас се разиграва едни различен сюжет, обвързван с отцеубийство. Виждате, че единият случай, който е безпределно по-драматичен, се преглежда като нещо отвън нас. Докато атентатът против едни водач се приема като нещо от нашия живот, от нашата реалност ", разяснява в предаването „ Тази събота " Поптодорава.

Според нея целият свят е реагирал на това нахлуване по еднакъв метод - то е наказано от всички. За нея огромните въпроси са какви са аргументите, които са довели до тази експанзия, както и по какъв начин този атентат се „ проектира в близкото и по-далечното ни бъдеще ".

„ Има доста спорна информация за стрелбата по словашкия министър председател. Юрай Цинтула преди всичко е националист и бил е обвързван с проруско придвижване. В същото време министър председателят на Словакия също е много проруски надъхан, т.е. има някакво разминаване в претекстовете. От друга страна обаче има някакви изявления, които стрелецът е правил против Фицо и неналичието на вътрешно политически промени ", означи Безлов.

Експертът по сигурност напомни някои от мненията на огромните международни медии, а точно, ме Словакия е доста разграничена страна сега.

„ Ако погледнем изследванията за настройките на хората там към войната в Украйна, ще забележим, че ние доста си приличаме с тях, за разлика от Полша, Чехия, Литва, Латвия и Естония, където има ясно антируско въодушевление. У нас и в Словакия популацията е разграничено на проруско и антируско ", пояси той.

" Фицо е един еластичен политик и той по тази причина съумя да си обезпечи рекордно време, в което беше отпред на властта в Словакия. В този смисъл всички опити причинителят да бъде пришит към някакви демократични кръгове или да бъде включен в някакъв по-сериозен план, няма да устоят. Той обаче е изразител на онази фрустрация, която очевидно е налична в словашкото общество ", счита Поптодорова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР