Новата авиолиния между София и Скопие ще стартира на 27

...
Новата авиолиния между София и Скопие ще стартира на 27
Коментари Харесай

Авиолинията София - Скопие стартира на 27 март

Новата авиолиния сред София и Скопие ще започва на 27 март, разгласи министърът на превоза на Република Северна Македония Благой Бочварски.

Днес се реализира първият полет по линията, на борда който бяха взаимни делегации, водени от транспортните министри на двете страни. 

По първична неофициална информация се водят диалози за полети два пъти седмично, само че и в тази линия да се включи връзката с Тирана. Коментира се също концепцията за хъб, който обгръща потока сред Северна Америка и Източна Азия - т.е. Летище София е комфортно да се употребява като директен аеропорт.

До 10 дни ще са ясни цените на самолетните билети по линията София - Скопие.

След тристранна среща, на която участваха летищата на София и Скопие и управлението на самолетната компания „ Гъливер “, която има интерес да извършва полетите, стана ясно, че летищните оператори имат подготвеност да дават преференциални такси за обслужване.

Държавно финансиране няма да бъде употребявано, акцентира министърът на превоза Николай Събев:

„ Ние в този момент не приказваме единствено за линия София - Скопие, а приказваме за по-голяма опция де се основат по-добри стопански условия, хората в Македония и в България да получат доста добра оферта “, добави той.

Цената на билетите ще стане ясна след съответните диалози с летищата и разбори на интереса от страна на туроператорите. Обсъждат се и разновидности за по-голяма периодичност на полетите в пиковите за туризма интервали, както и за прибавяне на нови направления, уточни шефът на самолетна компания „ Гъливер “ Янко Иванов.

„ Например сега се оказва, че има сериозен интерес за Скопие - Любляна, само че това би трябвало да се работи, това не може да се взема от през днешния ден за на следващия ден “, разясни той.

Ако полетите сред София и Скопие станат факт, бизнесът ще се възползва и ще употребява този превоз, като го включи в туристическите пакети, увери Павлина Илиева от Обединение " Бъдеще за туризъм ".

" В региона на туризма могат да бъдат разширени опциите сред България и Република Северна Македония, като продан на ноу-хау, обучение, културен продан, осведомителни срещи на съсловните организации ", уточни Полина Карастоянова от Националния ръб по туризъм.

Днешното разкриване на авиолинията одобрявам не като политически акт, а като стопански план с висок капацитет. Това съобщи министърът на туризма Христо Проданов, който бе част от смесената държавна и бизнес делегация, посетила през днешния ден Скопие с първия полет от обновената директна авиовръзка сред двете столици.
" През 2019 година, преди COVID-19, над 500 хиляди жители на Рeпублика Северна Македония са посетили България. Също толкоз български жители са посетили Република Северна Македония, което е индикатор за огромния капацитет ", означи Проданов.

След срещата турстическият капацитет сред двете гранични страни удостовери и министърът на стопанската система на Република Северна Македония Крешник Бекташи. Той увери, че страната ще работи за увеличението на броя на туристите от двете страни на границата, като означи, че за това ще бъдат направени нужните вложения в жп превоз и пътища.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР