Нова временна инсталация ще заеме мястото на бившия мавзолей в

...
Нова временна инсталация ще заеме мястото на бившия мавзолей в
Коментари Харесай

На мястото на мавзолея в София ще има нова временна инсталация

Нова краткотрайна апаратура ще заеме мястото на някогашния пантеон в центъра на София. Тя е на художника Красимир Терзиев и носи името " Между предишното, което е напът да се случи и бъдещето, което към този момент е било ".

Творбата, която съставлява обемни и светещи букви, изписващи името ѝ, ще бъде ситуирана в Градската градина в София. На мястото е планувано да има и стратегия от тематични събития. Поставянето ѝ е част от програмата на Столичната община " Навън ". Намерението на Красимир Терзиев е да сътвори място, на което човек може въображаемо да се освободи от инерцията на всекидневието. Да седне и да размишлява за предишното, за нерешените проблеми и контузии от него, само че и да намерения за визия за бъдещето.

Текстът е обвързван, както с историческата натовареност на това място - някогашния Мавзолей, по този начин и с особения миг на съвременността, в който обитаваме. Едно от главните ми стремежи беше да не дублирам модела на монумента, който основава отдалеченост сред фена и творбата, а по-скоро да привлека и приобщя публиката, с цел да стане част от плана, изясни Красимир Терзиев, който е учител по Културна антропология в Софийския университет.

Първата апаратура, която общината финансира по тази стратегия, беше Бронзовата къща на Пламен Деянофф, последва  " Един човек "  на Венелин Шурелов Тя представляваше лед екрани във формата на човешка фигура, на които се прожектираха фрагменти на пространството в близост.

Новата краткотрайна апаратура е определена през 2022 година във второто издание на стратегия " Навън " измежду 8 други оферти.

Планирано е монтажните действия да стартират тази седмица и да приключат до края на месец април. Инсталацията " Между предишното, което е напът да се случи и бъдещето, което към този момент е било " ще бъде открита при започване на май и ще остане там една година. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР