Нова стратегия ще позволи да се свали натоварването върху здравната

...
Нова стратегия ще позволи да се свали натоварването върху здравната
Коментари Харесай

Планираното раждане може да намали с 60% риска от прееклампсия

Нова тактика ще разреши да се смъкна натоварването върху здравната система.

Британски медици откриха, че вероятността от развиване на прееклампсия в последните месеци от бременността може да бъде понижена с към 60%, в случай че лекуващите лекари и бъдещите майки възнамеряват авансово раждането и подтикват контракциите чрез лекарства. Проучването е оповестено в списание Hypertension, а за резултатите от него заяви пресслужбата на Американската асоциация за проучване на сърцето (АНА).

„ Проведените от нас наблюдения демонстрират, че повече от половината случаи на развиване на прееклампсия може да бъдат предотвратени благодарение на планувано раждане. Такава процедура може да бъде проведена в доста лечебни заведения и медицински центрове, с помощта на което препоръчаният от нас метод ще докара до внезапно понижаване на честотата на такива затруднения по време на бременност в целия свят ”, съобщи проф. Лора Маги от Кралския лицей в Лондон.

Прееклампсията е патология в развиването на плода. При появяването ѝ кръвното налягане на бременната жена внезапно се усилва, кръвните ѝ кафези стартират да измират, а работата на черния дроб и на бъбреците се нарушава съществено. Обикновено прееклампсията поражда през последните месеци на бременността и носи сериозна опасност за живота на бъдещата майка.

Професор Маги и сътрудниците ѝ откриха, че огромна част от случаите на прееклампсия, зараждащи директно през последните седмици на бременността, може да бъдат предотвратени, в случай че дамите от рисковите групи и техните лекари не чакат началото на контракциите, а възнамеряват по-рано раждането благодарение на лекарства.

Нова тактика за битка с прееклампсията

Учените са стигнали до това умозаключение, откакто са следили живота и здравето на повече от 57 000 и 29 000 бременни дами в Обединеното кралство, надлежно, в ранни и късни периоди от развиването на бременността. Изследователите разкрили ранни признаци на прееклампсия при към 2 000 от тези дами, което им разрешило да прегледат честотата на болестта през последните седмици на бременността.

Изследователите употребявали тези данни, с цел да оценят броя на случаите на прееклампсия, които биха могли да бъдат предотвратени посредством изкуствено предизвикателство на раждане чрез предизвикателство на контракции в 37-40-ата седмица от бременността. Резултатите от тези калкулации са съпоставени от професор Маги и нейните сътрудници с това какъв брой постоянно техни сътрудници са съумели да предотвратят развиването на затруднението, употребявайки други подходи.

Установено е, че плануваното раждане понижава вероятността от поява на прееклампсия в последните стадии от развиването на плода с към 60 % спрямо към 29 % от случаите на такива затруднения, предотвратени посредством съществуващите подходи. Изследователите не са разкрили доказателства, че ускореното раждане би изложило на нараснал риск бъдещите майки и техните бебета, множеството от които се раждат прибързано при появяването на прееклампсия.

Професор Маги и нейните сътрудници се надяват, че създадената от тях тактика ще притегли вниманието на сътрудници и чиновници в здравните служби. Прилагането ѝ на процедура би избавило живота на доста бременни дами и би понижило тежестта върху системата на опазването на здравето, заключават откривателите. 

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР