Нова проверка започва в държавното дружество Автомагистрали, което нашумя с

...
Нова проверка започва в държавното дружество Автомагистрали, което нашумя с
Коментари Харесай

Караджов проверява Автомагистрали, обяви конкурс за шефове

Нова инспекция стартира в държавното сдружение " Автомагистрали ", което нашумя с договорите по инхаус поръчки за 4.5 милиарда лева Тя е предоставена от министъра на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов. Предстои и избор на нови членове на директорския ръб с конкурс.

Това са следващите рокади в директорския ръб на сдружението от април 2021 година насам. След като беше заменен изпълнителният шеф по инхаус договорите Стоян Беличев от времето на ГЕРБ, служебният министър на районното развиване арх. Виолета Комитова първо го смени, а по-късно разгласи конкурс за избор на ново управление. Така по нейно време скандалната компания се управляваше не от един, а от двама изпълнителни шефове - инж. Иван Станчев и Десислава Христова.

В следствие Гроздан Караджов махна, откакто бяха оповестени документи, че тя предлага въвеждането на инхаус поръчките. Самата Христова не отхвърли, че е предложила такива процедури с уточнението, че в следствие те са се изродили и нямали нищо общо с нейната концепция. В следствие беше освободен и инж. Иван Станчев.

Ефектът от ръководството на двамата шефове е увеличение на разноските за управнически личен състав с към 60 хиляди лева за първите 9 месеца на годината, демонстрира финансовият доклад на сдружението. Изпълнителните шефове взимат до 18 минимални работни заплати на месец, което е към 11 000 лева месечно плюс бонуси за добре свършена работа. Общо за първите 9 месеца на годината на 5-членния управителен ръб са изплатени над 229 000 лева, против 162 000 лева за същия интервал през 2020 година, само че на 3-членен ръб.

На мястото на Десислава Христова и Иван Станчев, назначи от квотата на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) Цветан Петков , който от три години е шеф " Инфраструктурно строителство " в държавната компания, и Евгени Генчев - основен инженер на сдружението. В следствие Генчев беше определен от борда за изпълнителен шеф.

Квотата на Министерство на регионалното развитие ще се попълня с нов конкурс

Сега Министерство на регионалното развитие разгласи конкурс за на страната в Съвета на шефовете на " Автомагистрали ".

Избраните след конкурсната процедура ще заемат местата на Цветан Петков, Евгени Генчев и Филип Маркуев, които са от квотата на Министерство на регионалното развитие. Възможно е те да останат на тях, в случай че сполучливо преминат процедурата.

Тя ще протече на три стадия - подаване на документи до 17 февруари 2022 година Следва показване на идея за 5-годишен интервал на ръководство на " Автомагистрали ". Накрая ще има събеседване с всеки един от тях, което се чака да бъде обществено, с цел да могат да видят хората кой ще ръководи ресурса от над 4 милиарда лв. за автомагистрали.

Останалите двама членове в 5-членния управителен ръб са така наречен " самостоятелни " Гено Георгиев и Владимир Трифонов. Те също са определени след конкурс, само че по процедура на Агенцията за обществените предприятия и надзор.

Поредната инспекция в " Автомагистрали "

Междувременно Гроздан Караджов разпореди и одит на " Автомагистрали ". Той ще се извърши от дирекция " Вътрешен одит " в Министерство на регионалното развитие и обгръща интервала от сключването на първите инхаус контракти през 2018 година до края на 2021 година

Одиторите на министерството ще създадат разбор и оценка на финансовото ръководство на държавната компания и ще ревизират осъществяването на подписаните контракти посредством по този начин нареченото вътрешно възлагане.

Целта е да се откри законосъобразността на управническите решения в сдружението, свързани с разходването на средства и осъществяването на подписаните инхаус контракти, е посочено в известието на Министерство на регионалното развитие.

Финансовите резултати на сдружението за деветмесечието на 2021 година демонстрират, че то е нараснало работата си през предходната година, като разноските му възлизат на близо 170 млн. лева Това е с 50 млн. лева повече по отношение на същия интервал на 2020 година Печалбата на компанията също пораства с към 2 млн. лева и надвишава 6.3 млн. лева

За година са се нараснали и началниците в " Автомагистрали " - от 31 на 40. Общата бройка на личния състав е повишена с 37 служащи и доближава 424 души към края на септември 2021 година, демонстрира финансовият доклад на сдружението.

" Автомагистрали " са раздали на снабдители на материали и услуги задатъци за над 1 милиард и 281 милиона лв. , е посочено във финансовия доклад на сдружението.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР