Нова порция напрежение по оста София – Скопие, след като

...
Нова порция напрежение по оста София – Скопие, след като
Коментари Харесай

Скопие скочи на България и идеята за участие в конституционните им промени

Нова порция напрежение по оста София – Скопие, откакто външният ни министър Николай Милков изрази предпочитание България да взе участие в подготовката по вписването на българите в конституцията на югозападната ни съседка.Желанието на публична София срещна бърз отпор от управляващите в Скопие, които изрично изключиха опцията за вероятно присъединяване на България в процеса по включването на българите в главния закон на Република Северна Македония (РСМ).

София и Скопие се разминаха по въпроса обсъждано ли е българско присъединяване или не. В сряда посланик №1 на България Николай Милков разяснява от Брюксел, където се организира двудневна среща на външните министри на НАТО, че е провел къс диалог с македонския си сътрудник Буяр Османи по отношение на опцията България да съветва процеса по конституционни промени, съобщи Българска телеграфна агенция.
Доколкото ни е известно, дискутират се разновидности на бъдещите текстове, които биха били смяна в конституцията. Бихме желали да бъдем част от този развой, с цел да може той да върви безпрепятствено. Бихме желали да се консултираме с тях по тези въпроси. В този смисъл разговарях през вчерашния ден малко с министър Буяр Осман, уповавам се те да откликнат.
Николай Милков, външен министър на България

Още същата вечер обаче от македонското Външно министерство излязоха с публична позиция, в която отхвърлят да е бил дискутиран този въпрос сред Милков и Османи.

Искане за включване на България в конституционните промени в Република Северна Македония не е получено, нито е обсъждано сред министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи и министъра на външните работи на България Николай Милков “, се споделя в известието на македонското Министерство на външните работи.

От Външното ведомство в Скопие подчертаха още, че процесът на конституционни промени е вътрешен въпрос на РСМ, обвързван с договарянията за присъединение за участие в Европейския съюз.

„ Очаква се Народното събрание на страната да вземе такова решение, суверенно и в сходство с дълготрайните ползи на жителите на Северна Македония, показани в Народното събрание, и в този подтекст няма опция или политическа воля за включване на жители и институции от чужбина, в това число и от Република България “, се споделя в формалната позиция на външното министерство в Скопие, представена от Българска телеграфна агенция.

Междувременно през днешния ден мнения по тематиката направи и президентът на РСМ Стево Пендаровски, който дефинира желанието на публична София за консултация в процеса по конституционни промени като скандална интервенция във вътрешнополитическите работи на страната.
Такова искане не насочат даже окупаторите на страните, териториите и страните, които окупират. В 21 век е безусловно несвоевременно да се търси интервенция във вътрешнополитическите и конституционни процеси. В този смисъл нашият отговор на Министерство на външните работи беше на място.
Стево Пендаровски, пртезидент на РСМ
 Nikolay Milkov Фейсбук MFA Bulgaria Външният ни министър Николай Милков. Снимка: МВнР
Помолен да разяснява изявлението на Пендаровски, на постоянния брифинг на Министерство на външните работи през днешния ден министър Милков уточни, че за страната ни от единствена значимост е да се обезпечат равни права на българския народ с останалите нации в РСМ.
България няма да одобри никакви формулировки, които да отреждат на македонските българи статут, който да е по какъвто и да било метод друг от този на всяка една от останалите конституционно приети елементи от нации в Република Северна Македония.
Николай Милков, външен министър на България

По думите на Милков вписването на българите в Конституцията на РСМ и задължението на Скопие да предприеме ограничения за обезпечаване на ефикасен достъп до равни права, отбрана от дискриминация и запазване на културата и идентичността на българите, са написани в протокола на второто съвещание на взаимната междуправителствена комисия, който е подписан на 17 юли 2022 година

„ Успешното привършване на подобен развой би довело до издигането на двустранните връзки на качествено ново равнище и би дало положителен подтик на напъните на Република Северна Македония за започване на договаряния за участие в Европейския съюз “, разяснява още той, добавяйки, че процесът на смяна на Конституцията е вътрешен въпрос на РСМ.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР