Нова директива в ЕС пази от терористични нападения и саботаж

...
Нова директива в ЕС пази от терористични нападения и саботаж
Коментари Харесай

Нова директива в ЕС пази от тероризъм ключовата инфраструктура

Нова инструкция в Европейски Съюз пази от терористични набези и бойкот основната инфраструктура и покрива 11 бранша.

Става дума за от 14 декември 2022 година, влезнала в действие през днешния ден. Тя е известна още като CER и анулира Директивата за сериозната европейска инфраструктура от 2008 година Инфраструктурата към този момент ще бъде предпазена от редица рискове, в това число естествени бедствия, терористични офанзиви, вътрешни закани или бойкот.

11-те включени в документа браншове са енергетиката, превозът, банковото дело, инфраструктурите на финансовите пазари, опазването на здравето, питейните и отпадъчните води, цифровата инфраструктура, публичната администрацията, Космосът и храните.

Страните членки на Европейски Съюз ще би трябвало да одобряват национални тактики и от време на време да правят оценки на риска, с цел да разпознават застрашените обекти, считани за основни или жизненоважни за обществото и стопанската система.

В мощ от през днешния ден влиза и NIS2 –, също от 14 декември 2022 година Тя доста уголемява броя на обхванатите браншове и типове сериозни субекти. Сред тях са доставчиците на мрежи и услуги за  обществени електронни връзки, центровете за услуги с данни, ръководството на питейната вода и отпадъчните води, производството на основни артикули, пощенските и куриерските услуги, субектите на публичната администрация, както и секторът на опазването на здравето. Тази инструкция ще ускори условията за ръководство на рисковете в киберсигурността, които фирмите ще бъдат задължени да извършват.

Всички страни от Европейски Съюз разполагат с 21 месеца за транспониране на двете наставления в своите национални законодателства. Дотогава е належащо приемане и издание на нужните за осъществяването им ограничения.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР