Нов закон, приет наскоро в Квебек, Канада, предназначен да принуди

...
Нов закон, приет наскоро в Квебек, Канада, предназначен да принуди
Коментари Харесай

Квебек защити френския език, но разруши гейминг индустрията

Нов закон, признат неотдавна в Квебек, Канада, предопределен да принуди имигрантите да научат френски език за къс интервал от време, тормози доста разработчици на компютърни игри в региона. Новият законопроект може да затрудни фирмите да наемат и задържат работна ръка в канадския район, в който се намират едни от най-големите студиа. В Квебек се намира най-компактната франкофонска общественост в Северна Америка.

``Законопроект 96``, който беше признат в края на май в националното заседание на провинцията, ще изисква новодошлите чужденци да научават френски език до шест месеца след идването си. В противен случай те няма да могат да се възползват от обществени услуги. Новият закон също по този начин лимитира потреблението на британски език в правната система и планува ограничение на броя на учебните заведения, в които се преподава напълно на британски. На новодошлите в Квебек ще бъдат предоставени безвъзмездни ресурси и онлайн стратегии, които да спомогнат в проучването на френски.

Управляващата коалиция Avenir Québec получи поддръжката на левите Québec Solidaire за приемане на законопроекта. Депутатите от демократичната партия гласоподаваха " срещу ", като споделиха, че условието за наложително притежаване на френски език отива прекомерно надалеч, а от сепаратистката партия Québécois казаха, че законът не е задоволително непоколебим и може да се преработи.

Приемането на закона обаче може да окаже неприятно въздействие върху фирмите за електронни игри. Технологични колоси като Ubisoft, EA, Epic, Gameloft, Bethesda и Warner Bros имат студиа, ситуирани в Монреал и столицата Квебек сити. По данни на канадската медия CBC, промишлеността носи към $1,75 милиарда доходи на Квебек всяка година.

Разработчик на игри разяснява, че в промишлеността британският е главният работен език. Според него задължението експертите да научат френски, с цел да работят в Квебек, ще ги накара да търсят работа на друго място, където условието е да се владее единствено британски език. Въпреки че във френскоезичната провинция има доста колежи и университети, в които се учи създаване на електронни игри и дизайн, младите гении ще предпочетат да работят в Калифорния или Швеция, където гейминг промишлеността също се развива с доста положителни темпове.

Група от 138 софтуерни водачи с офиси в Квебек желаеха законът да бъде анулиран чрез отворено писмо до държавното управление, в което се споделя, че шест месеца за научаване на нов език е нереалистичен краен срок за имигрантите, които евентуално имат задоволително грижи поради преместването в нова страна и обвързваните с това документи. В позицията също по този начин се подлага на критика и друга част от ``Законопроект 96``, която принуждава всички бизнес контракти, изготвяни на територията на Квебек, да бъдат написани на френски език.

През годините провинцията нееднократно е опитвала да отбрани френския език. През 2019 година отхвърля престояване на жена от Франция с аргумента, че не може да потвърди, че приказва френски. През същата година държавното управление предложи да се забрани известният привет bonjour-hi, само с цел да отдръпна предлагането на фона на отвращение и насмешки от страна на жителите. През ноември предходната година пък шефът на най-голямата самолетна компания в страната беше обществено порицан за това, че призна, че в никакъв случай не е учил френски, макар че е живял в Монреал 14 години.

През последните месеци хиляди стачкуваха против законопроекта поради опасенията, че доста публични услуги ще бъдат лимитирани. ``Законопроект 96`` е най-значимата дерогация на правата на индивида в историята на Квебек и Канада``, каза в изказване Марлен Дженингс, началник на мрежата на общностните групи в Квебек, която предизвиква правата на англоговорящите в провинцията. ``Това законодателство ще отнеме правото на достъп до услуги на британски език за към 300 000 до 500 000 англоезични поданици на Квебек``, сподели тя.

Адвокатът и основен съперник на ``Законопроект 96`` Джулиъс Грей назова приемането му ``най-безогледното използване на власт`` в изявление за CTV News. Грей сподели, че той и други юристи възнамеряват да слагат въпроса пред ООН.

Законопроектът получи доста рецензии и от коренното население в Канада, защото с въвеждането му се подкопават правата им, считат те. Миналия месец индианците мохок в резервата Сейнт Реджис, където живеят към 5700 души, дадоха обещание да се противопоставят на новия закон, заявявайки, че ``никога няма да се прилага`` за хората в техните земи. Асамблеята на първите народи пък назова законопроекта ``голяма стъпка назад`` в отношението на страната към коренното население.

Подготвяйки се за възможен отпор и базирайки се на законодателен механизъм, прочут като ``клауза за независимост``, локалното държавно управление на Квебек доста понижи възможностите на федералното държавно управление да се намеси в обстановката. По този начин направи закона ваксиниран за конституционни провокации.

Приветствайки приемането на законопроекта, министър председателят на Квебек Франсоа Лего го показа като опит за усилване на отбраната на формалния език на провинцията. Той също по този начин отхвърли опасенията, че законът подкопава правата на езиковите малцинства. Канадският премиер Джъстин Трюдо, чийто изборен регион е Квебек, пък се оказа предпазлив в изявлението си за законодателството, като единствено съобщи пред репортери, че има " терзания "  относно наличието му.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР