Нов вирус няма, повишават се случаите на респираторни заболявания, но

...
Нов вирус няма, повишават се случаите на респираторни заболявания, но
Коментари Харесай

Проф. Христова: Голяма част от респираторните заболявания са недиагностицирани COVID случаи

„ Нов вирус няма, покачват се случаите на респираторни болести, само че това не е нещо извънредно, към този момент сме декември “. Това сподели пред Българска национална телевизия проф. Ива Христова, шеф на НЦЗПБ. Тя бе безапелационна, че няма причина за терзание, а единственото, което е значимо да се предложи във връзка с всички инфекции, е спазването на защитни ограничения и добра хигиена.

„ От месец и половина имаме понижаване на Коронавирус случаите, и те са към този момент на половина в сравнение с бяха преди месеци и половина, когато стартира тази наклонност. Вярно е, че последните седмици имаме едно релативно задържане на едни равнища, вирусът не желае да спада повече “, изясни проф. Христова.

Тя обърна внимание на обстоятелството, че в развитите европейски страни от Северна и Централна Европа има по-високи равнища на имунизация и там хората по-навреме се обръщат към доктор за диагностично уточняване, до момента в който при нас това не е по този начин.

„ Всъщност огромна част от острите респираторни болести са Коронавирус случаи, които не са диагностицирани. На фона на тази вълна имаме реципрочно увеличение – с към 50% на острите респираторни болести за последните 4-5 седмици. Така че преди всичко е недиагностицираният ковид, на второ – респираторно-синциатиалния вирус, който е с необятно разпространяване и е с релативно тежко протичане, изключително при деца. При тях той предизвиква тежки бронхиолити, Имаме още аденовируси, риновируси, и несъмнено, грипните вируси, които доказахме преди 2-3 седмици. Циркулацията им се ускорява и това е по този начин, тъй като към този момент сме декември “, разказа настоящата картина у нас проф. Христова.

„ Избледня имунитетът ни против тези вируси по време на пандемията, в недалечно бъдеще ще се стигне до такава степен, че част от тези вируси ще протичат по-тежко, в сравнение с Коронавирус, тъкмо тъй като имунитетът ни против тях е понижен. В същото време всички имаме под напрежение имунитет против ковид, реализиран с имунизация, с преболедуване “, означи тя. 

По думите й, голям % от хората са прекарали Коронавирус безсимптомно и не престават да го прекарват, което поддържа под напрежение имунитета си.

„ Грипът се завърна след две нулеви години и доста хора споделят, че го прекарват по-тежко в сравнение с Коронавирус, при другите вируси е въпрос и на персонално влечение. При Коронавирус рисковата група са по-възрастните хора, те го прекарват и по-тежко. При грип и респираторно-синцитиален вирус рисковите групи са най-вече децата, при децата до 1-годишна възраст протича доста тежко, тъй като не са се срещали с него, грипът също протича по-тежко при децата до 5-годишна възраст “, сподели специалистката.

Проф. Христова бе безапелационна, че националната стратегия за ваксинопрофилактика на грип при възрастни хора е изиграла своята позитивна роля и е постигнала задачите си, а всички останали национални стратегии като тази против хепатит също се извършват сполучливо и имат огромно значение за опазването на публичното здраве. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР