Нов тип ваксина, разработена от изследователи от Училището по молекулярно

...
Нов тип ваксина, разработена от изследователи от Училището по молекулярно
Коментари Харесай

Нова ваксина ще лекува диабет и множествена склероза

Нов вид ваксина, създадена от откриватели от Училището по молекулярно инженерство “Прицкер ” към Чикагския университет, сподели, че може да обърне хода на автоимунни болести, като множествена склероза и диабет вид 1 в лабораторни проби - всичко това, без да изключва останалата част от имунната система.

Тестванията при хора едвам стартират, само че учените настояват, че методът е обещаващ.

“В предходни изследвания показахме, че можем да използваме този метод за попречване на автоимунитета ”, споделя, професор по тъканно инженерство на Юджийн Бел и водещ създател на новата публикация.

„ Но това, което е толкоз вълнуващо в тази работа, е, че показахме, че можем да лекуваме болести, като множествена склероза, откакто към този момент има продължаващо инфектиране, което е по-полезно в подтекста на действителния свят “, добавя ученият.

Типичната ваксина учи човешката имунна система да разпознава вирус или бактерия като зложелател, който би трябвало да бъде нападнат. Новата „ противоположна ваксина “ прави тъкмо противоположното: тя отстранява паметта на имунната система за една избрана молекула, написа „ Здравето “.

Докато сходно заличаване на имунната памет би било нежелано за инфекциозни болести, то може да спре автоимунни реакции, като тези, следени при множествена склероза, диабет вид I или ревматоиден артрит, при които имунната система нападна здравите тъкани на човек.

Отслабване на имунния отговор

Работата на Т-клетките на имунната система е да разпознават нежеланите кафези и молекули - от вируси и бактерии, до рак като непознати за тялото и да ги отстраняват. След като Т клетките стартират първична офанзива против антиген, те резервират загатна си за нашественика, с цел да го отстраняват по-бързо и в бъдеще.

Т-клетките обаче могат да вършат неточности и да разпознават здравите кафези като непознати. При хора с множествена склероза да вземем за пример, Т клетките нападат миелина, защитното покритие към нервите.

Днес автоимунните болести нормално се лекуват с медикаменти, които като цяло, потискат имунната система.

„ Тези лечения могат да бъдат доста ефикасни, само че в това време, блокират и имунните реакции, нужни за битка с инфекциите. И по тази причина имат доста странични, нежелани резултати “, показва проф. Хъбел.

Проф. Хъбел и сътрудниците му си слагат за цел да проучат различен метод. Концентрират вниманието си към прочут в тялото механизъм, който подсигурява, че няма да пораждат имунните реакции в отговор на всяка повредена клетка в тялото - феномен, прочут като периферен имунен толеранс, който се реализира в черния дроб.

„ Вместо да покачваме имунитета, както е с имунизациите, можем да го понижим по доста характерен метод с „ противоположна ” ваксина “, изяснява проф. Джефри Хъбел. - Открихме през последните години, че маркирането на молекули със захар, известна като N-ацетилгалактозамин (pGal), може да имитира този развой, изпращайки молекулите до черния дроб, където се развива приемливост към тях. Идеята е, че можем да прикрепим всяка молекула, която желаеме, към pGal и тя ще научи имунната система да я толерира “, добавя проф. Хъбел.

В новото изследване учените се концентрират върху заболяване, сходно на множествена склероза, при което имунната система нападна миелина, което води до уязвимост и изтръпване, загуба на зрение и вероятно, до проблеми с подвижността и парализа.

Екипът свърза миелиновите протеини с pGal и тества резултата на новата „ противоположна ” ваксина при животни. Така откриват, че имунната система стопира да нападна миелина, позволявайки на нервите да действат вярно още веднъж и обръщайки признаците на болестта. В поредност от други опити учените демонстрираха, че същият метод работи за минимизиране на други настоящи имунни реакции.

Към клинични изпитвания

Първоначалните изпитвания за сигурност във фаза I на модифицирана с гликозилиране антигенна терапия, основана на тази предклинична работа, към този момент са извършени при хора с цьолиакия, а изпитванията за сигурност във фаза I са в ход при множествена склероза.

Тези тествания се организират от фармацевтичната компания Anokion SA, която е помогнала за финансирането на новата работа и на която проф. Хъбел е съосновател и е съветник, член на борда и акционер. Семейната фондация „ Алпер “ също оказва помощ за финансирането на проучването.

„ Все още няма клинично утвърдени „ противоположни ” ваксини, само че ние сме необикновено разчувствани да придвижим тази технология напред “, споделя проф. Хъбел.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР