Нов тип трудови договори, в които брутният доход и чистото

...
Нов тип трудови договори, в които брутният доход и чистото
Коментари Харесай

Работодатели искат нов тип трудов договор


Нов вид трудови контракти, в които брутният приход и чистото заплащане да са посочени настрана, желаеха работодателските организации. Според тях по този метод ще стане ясно каква е действителната цена на труда у нас и какви разноски прави бизнесът за чиновниците и служащите.

Според настоящия Кодекс на труда бизнесът заплаща 60% от осигурителните вноски, а служащият - 40%.

„ Не ни подозирайте в пъклени проекти. В рамките на общия разход на труд нищо няма да се промени и в границите на чистия приход нищо няма да се промени. Всъщност това систематизиране е изцяло условно. Най-накрая и осигурителната вноска и самото заплащане го заплаща клиентът, купувайки нашите артикули и услуги. Разпределението е изцяло условно “, съобщи Васил Велев, ръководител на АИКБ.

За да не пострада чистото заплащане на служащия, бизнесът е податлив да завиши заплатите.

От КТ „ Подкрепа “ се оповестиха изрично срещу каквато и да е смяна в съотношението на осигурителната тежест сред служащи и работодатели.

„ Това е извънредно рискова наклонност. Това е първа стъпка към идващото им искане, а точно - напълно заплащане на осигуровките от страна на служащия и освобождение на бизнеса от тези му отговорности. Ние видяхме по какъв начин това се случи в Румъния. Те би трябвало да са видели какви митинги имаше там. Добре е да ги чакат и в България “, разяснява Ваня Григорова, КТ „ Подкрепа “.

Работодателите желаеха и промяна на сегашните трудови контракти с нов вид:

„ Ние предлагаме нов тип трудови контракти, които да са по-ясни за хората. В трудовия контракт да има записано общия разход за труд, всички осигуровки и чистата сума, която служащият получава. Тези две цифри да ги има в трудовия контракт и тези две цифри да ги има в статистиката “, съобщи Васил Велев, ръководител на АИКБ.

От синдикатите не възразяват.

Ваня Григорова, КТ „ Подкрепа “: Не виждам проблем в техните претенции. Нека хората знаят какъв брой заплащат за осигуровки и какъв брой заплаща работодателят от това, което те са изработили.

Социалният министър съобщи, че предлагането за нови трудови контракти и за смяна в % осигурителна тежест би трябвало да се разиска в границите на обществения разговор.

„ Факт е, че по-високата вноска се заплаща от работодателите. Отново една от тематиките, по която ние водим със обществените сътрудници този диалог, тъй като той касае ползите и на двете страни и надлежно с техните представители би трябвало да го обсъдим, с цел да имаме решение за смяна “, разяснява Бисер Петков, министър на труда и обществената политика.

Бизнесът изиска още първите 3 дни от болничните към този момент да не се заплащат от работодателите. Синдикатите не са съгласни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР