Нов скандал, свързан с договорите, подписвани в Министерството на младежта

...
Нов скандал, свързан с договорите, подписвани в Министерството на младежта
Коментари Харесай

Името на Лорер изплува при компанията, която продала ненужния софтуер за 1,7 млн. лв. на НСБ

Нов скандал, обвързван с договорите, подписвани в Министерството на младежта и спорта и сдруженията му по време на ръководството на Радостин Василев, са разкрили вътрешните инспекции, назначени от служебния министър Весела Лечева, научи .

В аферата с ненужния програмен продукт за 1.7 милиона лв. на „ Национална спортна база “ ЕАД към този момент изплува и името на някогашния министър на нововъведенията и растежа Даниел Лорер.

Вчера в изявление за „ България он ер “ Лечева заяви, че компанията, продала ненужния програмен продукт, е подписала анекс към договорите, с който ще върне към този момент получените над 1 милион лв. от НСБ ЕАД. “Фактът, че самата компания реши да върне парите демонстрира нецелесъобразността. Това е казус ”, разяснява министър Лечева и ден по-рано в изявление за sportal.bg.

Тя разясни, че всички вътрешни инспекции към момента не престават, а когато приключат и съгласно откритите нередности ще бъде решено какви материали да бъдат изпратени в способените проверяващи органи – полиция и прокуратура.

Според източници на Tribune.bg около имената на длъжностните лица, които се появяват в документите, обвързвана със договорката за ненужния програмен продукт - някогашния министър на спорта Радостин Василев и подчинените му ексшефове на НСБ ЕАД Венцислав Петков и Владислав Божиков, изплува и името на досегашния министър на технологиите и нововъведенията Даниел Лорер. Установени са негови връзки в напълно близкото минало с компанията, която е продала софтуера, а в този момент се е съгласила да връща парите.

Миналата седмица министър Лечева заяви в изявление за Българска национална телевизия, че всички контракти от последните дни на предходното ръководство на спортното министерство, свързани с финансови разноски, ще бъдат дадени на прокуратурата. След тази нейна медийна изява е подписан и упоменатият анекс за връщането на парите.

Създаденият от Даниел Лорер капиталов фонд “БрайтКап венчърс ” в действителност е измежду огромните вложители в компанията „ Софтуер Груп БГ “ АД, на която НСБ ЕАД е платила 1 087 057 лв. на 4 август тази година, откри Tribune.bg, откакто се срещна с фактурите за осъществените заплащания.

На 13 септември Министерството на младежта и спорта (ММС) публично заяви, че на 1 август изпълнителният шеф на НСБ ЕАД Венцислав Петков е подписал контракти за закупуването на програмен продукт на обща стойност от 1 746 600 лв. с включен Данък добавена стойност като 1 087 057 лв. от тях към този момент са платени. ММС не заяви името на компанията, само че посочи, че заплащането на тези суми е осъществено на 4 август в банков клон с попълнени на ръка платежни нареждания, в прорез с одобрената процедура на НСБ ЕАД за онлайн разплащания. А сумата съществено надвишава размера на еднократните заплащания по подписани контракти от сдружението през последните години.

Във фактурите, с които Tribune.bg разполага попада името на компанията – “Софтуер Груп БГ “. Неин началник е предприемачът Калин Радев, а измежду огромните вложители във компанията е фондът за рискови вложения “БрайтКап венчърс ”. Този фонд е основан през 2018 година от четири лица – Даниел Лорер, Георги Митов, Елина Халачева и Диана Стефанова. Според вестник „ Капитал “ единствено месец след основаването си “БрайтКап венчърс ” на Лорер влага 2,65 милиона евро в българската софтуерна компания „ Софтуер груп БГ “.



„ Това със софтуерния артикул (купуването му – б.р.) е едно от най-големите достолепия на управлението на НСБ. Аз ги приветствам, това беше част от съдружното съглашение за ръководство “, разгласи на 20 септември в изявление за bTV някогашният състезателен министър Радостин Василев. Негов сътрудник в държавното управление на Кирил Петков, основано на основата на цитираното съдружно съглашение, беше точно Даниел Лорер. Съпругата на министър Лорер – Виолета, пък бе шеф на кабинета на различен министър и вицепремиер от държавното управление на Петков – Асен Василев, с който семейството Лорер не крие, че са фамилни другари. Към днешна дата Радостин Василев, Даниел Лорер и Асен Василев още веднъж са сътрудници, само че този път като водачи на листи на „ Продължаваме промяната “ за предварителните парламентарни избори. Като претенденти за народни представители и тримата се употребяват с имунитет против наказателно гонене. Такъв имунитет обаче нямат някогашният изпълнителен шеф на НСБ ЕАД Венцислав Петков и ексшефът на Съвета на шефовете Владислав Божиков.

На основата на експертно мнение от държавната компания „ Информационно обслужване “ АД е открито още, че сумата от над 1,7 милиона лв. на договорите със „ Софтуер Груп Бг “ съществено надвишава действителната цена на договорката. Експертите на „ Информационно обслужване “ дават за образец подобен план, който е осъществен за към 360 000 лв. с включен Данък добавена стойност. „ При сравнение на обсега и цената на договорите установихме, че общата стойност на плана е доста по-ниска (при неведнъж по-голям обсег, брой лицензи и по-дълъг интервал на поддръжка) от цената на договорите, подписани от „ Национална спортна база “ ЕАД ”, безапелационни са специалистите на „ Информационно обслужване “.

Всички злоупотреби, свързани със договорката, разкрити още в самото началото на следствието, евентуално са причина за подписания анекс от „ Софтуер Груп Бг “ и желанието на компанията да върне парите на НСБ ЕАД. Независимо от това обаче съответните длъжностни лица, забъркани в договорката, би трябвало да понесат съответната отговорност, доколкото става дума за към този момент осъществени тежки служебни нарушавания против икономическите ползи на страната.



Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР