Наденички от тофу вместо от месо, соеви питки вместо пържоли,

...
Наденички от тофу вместо от месо, соеви питки вместо пържоли,
Коментари Харесай

В Германия расте производството на заместители на месото на растителна основа

Наденички от тофу вместо от месо, соеви питки вместо пържоли, вегетариански бургери вместо кюфтета - за доста немски семейства вегетарианските или веганските заместители на месото към този момент са привична част от дневното меню, въпреки постоянно да са по-скъпи от " оригинала ", написа ДПА. 

Нарастващото търсене подтиква производството, а в това време през 2023 година потреблението на месо на глава от популацията се чака да спадне до исторически най-малко.

По данни на немската статистическа работа " Дестатис " (Destatis) предходната година предприятията в Германия са произвели към 121 600 тона вегетариански или вегански заместители на месото или с 16,6 % повече по отношение на миналата година. В съпоставяне с 2019 година производството се е нараснало повече от двойно – с цели 113,8 %.

Броят на предприятията, произвеждащи заместители на месото в Германия, също се усилва непрестанно, като последните данни са за 67 през 2023 година по отношение на от 51 през 2022 година.  

Консумацията на месо понижава от години. " Нарастващото търсене на заместители на месото е съпроводено от спад в потреблението на месо, който продължава и през 2023 година ", отбелязва статистическото ведомство. 

Според предварителните данни през предходната година в Германия са изконсумирани 51,6 кг месо на човек от популацията. Това значи, че низходящата наклонност продължава - през 2022 година са били употребявани 52 кг месо на човек от популацията спрямо 60,9 кг през 2018 година.

Според изследване, извършено от одиторската компания Пи дабълю Си (PwC), забележителна част от потребителите трансформират метода си на хранене за запазване на климата. Една трета (35 процента) от над 1000 консуматори в Германия декларират, че са консумирали по-малко алено месо през последните шест месеца. Една пета (22 процента) споделят, че през този интервал са консумирали по-малко млечни артикули.

От друга страна, потреблението на растителни артикули е във напредък. Според изследването на Пи дабълю Си всеки четвърти употребява пресни плодове и зеленчуци доста по-често, а 28 % хапват повече фасул и бобови култури, които се смятат за доста по-щадящи климата от месото. 

За задачите на разбора Пи дабълю Си два пъти годишно интервюира към 20 000 души в 31 страни, в това число над 1000 души от Германия.

Въпреки повишаването на броя на заместителите на месото, този пазар към момента е нишов. По данни на " Дестатис " през 2023 година производството на месо е било съвсем 80 пъти по-голямо по стойност от производството на заместителите на месо (583,2 млн. евро), достигайки 44,8 милиарда евро.

Екологичната организация " Световен фонд за дивата природа " (WWF) дефинира засилващото се оттегляне от месото като позитивна наклонност. 

" Ако разгледаме площта земя, нужна за производството на храни за хората, то 75 % от нея се падат единствено на храни от скотски генезис като месо, мляко и яйца ", на производството на храни от скотски генезис се дължат и 69 % от излъчванията на парникови газове, свързани с храните, показва организацията. 

Германското поделение на " Световния фонд за дивата природа " обаче също по този начин предизвестява, че заместителите на месото нормално са мощно модифицирани храни, които единствено наподобяват месо посредством потреблението на многочислени добавки и комплицирани процеси. Същевременно храните на растителна основа, които са претърпели дребна или никаква спомагателна обработка, са както по-полезни, по този начин и постоянно по-евтини, допълват специалистите на екоорганизацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР