Нов скандал се заформя около легендарния фестивал Златният Орфей. Дариана

...
Нов скандал се заформя около легендарния фестивал Златният Орфей. Дариана
Коментари Харесай

До втръсване: Нов скандал със „Златният Орфей“


Нов скандал се заформя към именития фестивал " Златният Орфей ". Дариана Генова, вдовицата на " бащата " на " Златният Орфей " Генко Генов, се възмути пред " България Днес ", че никой не я предизвестил за премиерата на спектакъла " Златните песни на " Златният Орфей ". Преди няколко дни той бе показан на сцената на Бургаската опера, следва и турнето му из страната. В мюзикъла, подложен от семейно-творческия тандем Юлия и Левон Манукян, вземат участие Маргарита Хранова и Орлин Горанов.



" Аз съм плащала за марката " Златният Орфей ". Не желая пари от хората, които са сложили този театър, само че трябваше да ме предупредят. По закон те са длъжни да упоменат всяка една от песните, показани в спектакъла, коя година е получила премия и каква ", безапелационна е Дариана Генова.

От над 10 години тя се пробва да възвърне феста и по тази причина всичко, което е обвързвано с делото на живота на починалия й брачен партньор Генко Генов, й е доста скъпо.

" Логото " Златният Орфей " е наше и аз постоянно ще не отстъпвам престижа му , за който Генко даде всичко от себе си. Утре могат да провеждат фестивал " Златна какавида " или " Златна гугутка " и да го вържат към своите имена, както са създали Манукян, които за мен са работили потайно ", гневи се половинката на " бащата " на именития песенен фест.

 

 Маргарита Хранова и Орлин Горанов са основните герои в

Маргарита Хранова и Орлин Горанов са основните герои в " Златните години на " Златният Орфей "

Генова довери, че последните два дни телефонът й прегрял от позвънявания на известни бг артисти. " Откъде накъде тези се окичиха със заслуги за " Златният Орфей "?, питали я те.

Вдовицата на Генко Генов е на мнение, че " никой, който няма действително присъединяване в " Златният Орфей ", би трябвало да се включва към театър с това лого ". Тя обаче не посочи дали има поради единствено семейство Манукян, или и Маргарита Хранова и Орлин Горанов. Те обаче кътат в сбирките си от награди и няколко златни статуетки от бг фест №1 по времето на соца.

Дариана Генова продължава да е афектирана и поради брачна половинка си на община Бургас, макар че операта в морския град е държавно културно институция. Тя показа, че постройката й е издигната на мястото на клиниката на бащата на починалия й брачен партньор, един от най-известните лекари в Бургас преди 9 септември 1944 година

" Още когато Генко беше жив, от тогавашния ОК на Българска комунистическа партия питаха за какво кани такива баби на " Златният Орфей " като Джоузефин Бейкър. И след измененията в никакъв случай не са дали и стотинка за фестивала и отново показваха противоречие с възрастта на изпълнителите, които каним ", връща лентата обратно Генова.

Половинката на музикалния управител от епохата на Тодор Живков добави, че самата тя не има никакви истински фрагменти онлайн от изданията на " Златният Орфей " за целия интервал на неговото битие. Дариана Генова разкри, че още преди време във вариетето в Слънчев бряг са били давани пари " под масата " за филмите, монополно снимани тогава от Българска национална телевизия.

От своя страна уредниците на спектакъла са безапелационни, че не са нарушили никакви правила.

" Ние не използваме никакви фрагменти от " Златният Орфей ", тъй като концепцията е да покажем огромните песни, писани от известни наши композитори и одобрени по-късно. Авторите на музиката и текста на песните са изписани на видеостена, само че тя е неутрална, тъй като нямаме правата да използваме нито фрагменти на Българска национална телевизия, нито на " Златният Орфей ", разяснява диригентът на операта в Бургас Левон Манукян.

" Имаме сюжети, които са напълно поетични и са свързани в сюжетна линия. Двама другари - Маргарита Хранова и Орлин Горанов, се срещат в парка и си спомнят за златните години на " Златният Орфей " и те показват своята тъга, че това време към този момент го няма. Това е план на Бургаската опера, която е държавна, а не е план на о6щина Бургас, и оттова към този момент те си оправят всичко с " Мюзик аутор ", обвързвано с авторските права ", добави Манукян.

 

 Левон Манукян

Левон Манукян

Той изрази предпочитание да беседва с Дариана Генова и да чуе нейните рекомендации " с цел да стане спектакълът по-добър ", посочи диригентът.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР