Нов метод повишава три пъти точността на диагнозатаЖените под 50

...
Нов метод повишава три пъти точността на диагнозатаЖените под 50
Коментари Харесай

Доц. д-р Галина Павлова: Има и деца с рак на гърдата

Нов способ покачва три пъти точността на диагнозата
Жените под 50 година би трябвало сами да търсят опция за обзор

Повече от година и половина вниманието на обществото е концентрирано към Ковид-19, а другите заболявания, в това число злокачествените, остават като че ли забравени. Това е повода за късното им разкриване, когато са към този момент в напреднал етап.

„ През последните 20 години онкологичните заболявания у нас непрекъснато се усилват, до момента в който в Съединени американски щати и някои други страни те понижават. Ние сме на едно от последните места по посещаемост на профилактични скринингови стратегии с онкологична устременост и това се дължи значително на ниската здравна просвета на популацията, на това, че ние, българите, сме научени да вървим в последния миг на доктор, когато доста от нещата към този момент не могат да се преодолеят. Закъсняваме, а от тези, които вървят на профилактични прегледи, повече от половината са едни и същи пациенти”, сподели доцент доктор Галина Павлова, шеф на ДКЦ 5 във Варна, по време на ХХ национална среща на фондация „ МОСТ”.

Според СЗО всеки 19 секунди една жена в света се диагностицира с рак на гърдата. Всеки 60 секунди една жена умира с тази диагноза. Три четвърти от заболелите не са в рисковата възраст над 50 години. Все повече са младите, сигнализира доцент Павлова. У нас има към този момент и деца, регистрирани с рак на гърдата. Така че е извънредно значимо да имаме здравната просвета да вървим на прегледи. НЗОК заплаща профилактични прегледи за рак на гърдата единствено за дами сред 50 и 70 години, т. е. по-младите остават необхванати от здравната каса. А всяка 6-а жена с рак на гърдата е сред 40 и 49 години. Младите дами би трябвало да бъдат дейни, да търсят и да вземат участие в скринингови профилактични стратегии, каквито се реализират непрестанно, изключително през октомври - месеца, отдаден на това заболяване, моли доцент Павлова.

За страдание такава скринингова стратегия на национално равнище няма и това е една от аргументите за късното разкриване на болестта. Известно е, че когато е под 2 см, туморът може да се оперира и това води до изцеление, а когато е над този размер, би трябвало да се премине и през химиотерапия.

Един от най-новите способи за ранна диагностика на рак на гърдата е със системата Braster, с която към този момент работят доста медицински центрове в страната. Методът се основава на контактна томография с течни кристали, която е изцяло безвредна, извънредно точна, бърза, подобаваща за дами от всички възрасти. Тя открива формирания в млечната жлеза с размер от едвам 3 мм посредством цветни изображения, без безусловно никакво облъчване и причиняване на болежка. Апаратурата улавя разликата в температурата още преди да се е получило образувание и насочва вниманието на експерта към съответната зона. Това е извънредно значимо, тъй като открит в точния момент, ракът на гърдата е 100 % лечим.

Безвредната технология разрешава да се прави диагностика няколко пъти годишно. Ако методът контактна термография се съчетае със общоприетата мамография, точността на диагнозата се покачва с 90%, а в случай че се комбинира с ехография - с 300%.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР