Нов маршрут за транспорт на украински земеделски продукти може да

...
Нов маршрут за транспорт на украински земеделски продукти може да
Коментари Харесай

Износът на украинско зърно може да преминава през водите на Румъния и България

Нов маршрут за превоз на украински аграрни артикули може да минава през териториалните води на България и Румъния, което ще помогне да се понижат рисковете след едностранното отдръпване на Русия от черноморската зърнена самодейност, съобщи украинският дипломат в Турция Василий Боднар за украинската социална телевизия " Суспилне ", написа Българска телеграфна агенция.

" Позицията на Турция в тази обстановка, а точно готовността да договаря с Руската федерация, е обичайна политика на страната, целяща да отбрани личните й ползи. Турция се стреми да продължи посредническата си роля и в качеството си на медиатор в зърненото съглашение се пробва да откри " златната среда " и да сведе до най-малко рисковете ", уточни Боднар, представен от украинската организация Интерфакс-Украйна.

По думите му руснаците може и да не прибягнат до осъществяването на всички закани, за които приказват. Заплахата обаче остава, а това се отразява на корабните компании, застраховането и така нататък

" Нека бъдем почтени. Русия, откакто се отдръпна от съглашението, съобщи, че няма да подсигурява сигурността. И това значи, че те ще обстрелват пристанища, инфраструктура и евентуално - кораби. Това е рискът ", уточни още посланикът.

Боднар подсети, че Украйна е основала фонд, с цел да обезпечи гаранция против тези опасности, само че има избрани условия.

" Ние също по този начин имаме опцията да привличаме кораби и компании. От наша позиция, това може да бъде изпълнено, без да се употребява този маршрут, за който към този момент беше реализирана договореност, а през териториалните води на Румъния и България. Това също е допустима алтернатива за минимализиране на рисковете ", изясни той.

Същевременно Боднар акцентира нуждата от отговорност от страна на интернационалната общественост, тъй че да се помогне на Украйна да приложи сходен сюжет, от една страна, и от друга, да се окаже напън върху Русия за попречване на вероятни нейни офанзиви.

По-рано този месец Боднар сподели, че прекосяването през териториалните води на Румъния и България може да се трансформира в опция за корабите, пренасящи зърно от Украйна през интернационалните води, само че добави, че сходна опция е осъществима единствено в случай че разноските за обезпечаване на сходни пътувания са относително ниски.

На 17 юли Русия разгласи, че прекратява присъединяване си в договорката, позволяваща експорт на украинско зърно през Черно море. По-специално това значи, че Москва отдръпва гаранциите за сигурност на корабите и затваря морския филантропичен кулоар в северозападните води на Черно море, отбелязва румънската телевизия Диджи 24.

Зърнената договорка сред Украйна и Русия, която позволяваше на Украйна да продължи да изнася зърно след експлоадирането на войната и по този метод да предотврати международна продоволствена рецесия, беше подписана на 22 юли 2022 година в Истанбул с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации.

Споразумението, от което Русия се отхвърли, разреши износа на съвсем 33 милиона тона зърно от Украйна, макар войната, припомня уеб сайтът Хотнюз. Прекратяването му принуждава Киев да изнася реколтата от 2023 година по различни направления до речните пристанища и границата на Европейски Съюз при повишени логистични разноски, настояват анализатори.

Москва, която на няколко пъти се съгласяваше за удължение на съглашението, от дълго време се оплаква, че са останали спънки пред износа на нейно зърно и торове, макар че те не попадат директно под глобите на Запада, и показа редица претенции, които съгласно нея не са били изпълнени, припомнят международните организации.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР