Нов климатичен феномен – така водещ германски климатолог нарича задържащите

...
Нов климатичен феномен – така водещ германски климатолог нарича задържащите
Коментари Харесай

Германски учен: горещините в Сибир са нов климатичен феномен


Нов климатичен феномен – по този начин водещ немски климатолог назовава задържащите се към този момент над 6 месеца анормални температури в Сибир. Къде бъркаме ние, хората? С проф. Андерс Леверман беседва Андрей Гурков:

Горски пожари в Камчатка

" Не разбираме какво се случва сега в Сибир. Това е някакво ново събитие, " споделя известният немски климатолог професор Андерс Леверман, който преподава в Потсдам и Ню Йорк. 

В Сибир и в Далечния Изток сега има ненормални горещини, които провокират и доста. Но такива феномени е имало и преди години. Какво е особеното в този момент?

Леверман: Всички знаем, че през лятото в Сибир има и огромни горещини. Знаем също, че световното стопляне настава в арктическите ширини по-бързо, в сравнение с другаде. Но в големия Сибирски район към този момент цели шест месеца междинната температура се задържа със 7 градуса по-висока от нормалното за тези сезони! Това е, който би трябвало да се изследва.

Каква може да е повода?

Леверман: Най-вероятно това са въздушните потоци високо в атмосферата, по този начин наречените jet stream. Можем да си ги представим като лента, опасваща Земята в междинните ширини, примерно на нивото на Берлин и Москва. А тъй като ние, хората, от ден на ден загряваме нашата планета, тази лента все по-често се измества ту на север, ту на юг. В резултат от това на всички места по Земята зачестиха. Колкото и неуместно да звучи, по едно и също време нараства броят както на сушавите интервали, по този начин и на наводненията.

Но хората в Сибир несъмнено се радват, че това лято могат да се къпят в топлите реки и езера…
Редакцията предлага
Леверман: Продължителната горещина може да провокира освен доста горски пожари, само че и последователно. Което пък – тръбопроводи, пътища, здания. С други думи, тези елементи на Русия са застрашени от тежки стопански провали. В същото време в тези подпочвени пластове, където стартира топенето на „ безконечната заледеност “, настава и биологична интензивност, която изхвърля метан в атмосферата. А метанът е доста по-вреден фактор за парниковия резултат спрямо въглеродния двуокис. Той вреди в пъти повече! Това към този момент е всемирна опасност, изхвърлянето на метан форсира климатичните промени по цялото земно кълбо, което е опасност за човечеството. Защото повсеместното затопляне все по-често провокира разрушителни и гибелни естествени ексцеси.

Много хора обаче имат вяра, че даже в случай че световният климат се трансформира, това не е по виновност на индивида. И настояват, че учените, които приказват за климатичните промени, в действителност обслужвали избрани идеологически канони.

Леверман: Пълни нелепости! Достатъчно е да се запознаеш с обикновената физика, с цел да се убедиш, че през последните век и половина човечеството нагрява планетата, изхвърляйки от ден на ден въглероден двуокис. Знаем също, че молекулите на въглеродния двуокис пропущат към Земята слънчевите лъчи, само че не пропущат назад към атмосферата отразеното инфрачервено лъчение.

Какво можем да създадем, с цел да спрем световното стопляне?

Леверман: Широко публикувано е мнението, че всеки от нас би трябвало да се лиши от нещо поради тази идея. Но това не е правилно. Необходимо е да разработим нови способи за водене на икономическа активност, нови технологии, да се научим на задоволяваме потребностите си по други способи. За година-две това няма да стане, ще стане обаче за 30. Към 2050 година би трябвало да реализираме световен, тъй като точно те изхвърлят въглероден двуокис в атмосферата.

Но добивът и износът на петрол, на природен газ и въглища през днешния ден е в основата на цялата съветска стопанска система и на относителното богатство на хората…

Леверман: Да залагаш на изкопаеми енергоносители – това е обречена тактика. Виждаме, че всички богати страни, които към момента купуват от Русия фосилни горива, към този момент одобряват проекти за отвод от такава сила. Ако руснаците желаят да имат процъфтяваща стопанска система в далечна вероятност, те би трябвало да намерят различни икономически цели и способи за печелене на пари. Убеден съм, че Русия, която разполага с такива превъзходни мозъци и образовани хора, може да се оправи с тази задача.

Вижте още по тематиката – в нашата снимкова изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР