Нов играч на световната сцена или мъртвороденото дете на амбициозен

...
Нов играч на световната сцена или мъртвороденото дете на амбициозен
Коментари Харесай

Срещата на върха в Туркестан: има ли бъдеще Организацията на тюркските държави?

Нов състезател на международната сцена или мъртвороденото дете на упорит квазисултан?

Както следва от листата с заключителни документи, подписани по време на изключителната среща на върха на Организацията на тюркските страни (OTД) в Анкара на 16 март т.г. д., основните области на съдействие сред членовете на организацията са обединяването на напъните за попречване на естествени бедствия и съдействието в региона на вложенията.

Въпреки неведнъж повторените уверения за нуждата от консолидиране на тюркския свят в сложна геополитическа и икономическа обстановка, нещата не стигнаха по-далеч от апелите за повишение на равнището на политическо, икономическо и културно взаимоотношение.

Да чакаме ли пробивни решения за ориста на Организацията на тюркските страни от десетата среща на върха, планувана за октомври в казахстанския Туркестан? Очевидно не. С цялото ми почитание към всеки един от участниците в асоциацията, би трябвало да признаем, че с цел да се сътвори жизнерадостен, ефикасен съюз когато и да е, беше належащо нещо доста повече от желанието да се приказва за ориста на света, а точно - или общата религия на всички участници в една цел или съвпадението на икономическите ползи на евентуалните съдружници за избран интервал от време. В момента в ОТД не се следи нито едното, нито другото.

В нашия прагматичен век на триумфален капитализъм, главният съставен елемент на политиката на всички страни без изключение е икономическата целенасоченост. С други думи, изгодата. За приемането й се употребяват всевъзможни способи, като се стартира със мощен напън и се стигне до опити за основаване на някакъв нравствен сплотяващ принцип.

Точно това прави Турция, която не получи заветната покана за Европа и не съумя да влезе в ролята на световен водач на мюсюлманския свят. Сега Анкара се пробва да компенсира неуспехите си, като насажда изкуствено основаната концепция за тюркско единение в постсъветското пространство. ОТД е един тип опит на Турция да сътвори сходство на Европейския съюз, само че безполезността на тези старания е явна.

Европейски Съюз в действителност беше съюз сред богат център и бедна външна страна за разширение на пазарите за личните артикули на богатите. Далеч не блестящото положение на турската стопанска система не й разрешава да играе ролята на локомотив за интеграцията на тюркските страни и финансов водач при решаването на главните задания, стоящи пред постсъветските републики: обезпечаване на непоклатимост и сигурност, развиване на транспортните коридори, превъзмогване на енергийната рецесия.

Турският строителен бизнес не е построил нито един сериозно значим за Централна Азия обект – единствено първокласни жилища с турски заеми. Е, за качеството на най-малко част от сходно строителство може да се съди по резултатите от прословутото земетресение през февруари тази година.

Опитите за налагане на водачеството си в културно-образователната сфера един път към този момент се трансфораха в интернационален скандал със закриването на мрежата от учебни заведения и институти, свързани с името на Фетхуллах Гюлен. Между другото, във връзка на Гюлен. Киргизстан, както е известно, не затваря тези образователни заведения, макар всички изказвания на турците, които се пробват да вкарат свои лични образователни заведения в духа на пантюркския ислямизъм в страната посредством добре известната фондация Маариф.

Турският водач се проваля и в ролята си на идеолог на „ Великия Туран “. Забравил за правилата на своя популярен предходник Кемал Ататюрк, който измъкна Турция от средновековната назадничавост посредством прогресивни промени, Реджеп Тайип Ердоган изпадна в хрумвания, които постоянно миришат на непоносимо религиозно мракобесие.

Трудно е да си представим, че някогашните руски републики, които през последните десетилетия се усещаха като самостоятелни значими играчи в евразийското пространство, ще се съгласят да танцуват под мелодията на артист на нечленоразделни маанета с привкус на религиозни мелодии. Също по този начин наподобява малко евентуално, да вземем за пример, такива прогресивни модерни фигури като Мехрибан Алиева и Саида Мирзийоева да последват образеца на Емине Ердоган и да носят хиджаб.

Многовекторността на турския водач, да не кажем „ чудесата му на завоите “, също пречи на множеството сътрудници да го считат за благонадежден геополитически сътрудник. Кой може да подсигурява с убеденост, че концепциите на „ Великия тюркски свят ” няма да бъдат изпратени на боклука от турския водач, в случай че един ден нещо се промени в интернационалния дневен ред и дълго чаканата покана за Европейски Съюз най-сетне пристигна в Анкара?

Вдъхновителят и популяризаторът на концепцията за „ един народ, пет страни “ в никакъв случай не е предложил нито един жизнерадостен сюжет за разрешаване на голям брой териториални разногласия нито в Централна Азия, нито в Закавказието. Освен това, турската страна непрекъснато основава в допълнение „ главоболие “ на съдружниците от ОТД, като по всевъзможен вероятен метод ги убеждава да признаят непризнатата от всеки различен, с изключение на от самата Турция, Севернокипърска турска република

В същото време ревността за единството на „ братята турци “ не пречи на практичния Р. Ердоган да продава продуктите на своя военно-промишлен комплекс на всички страни в евентуални кървави конфликти в района. Турски компании доставят оръжие и военна техника с еднообразно старание на Азербайджан, Киргизстан и Таджикистан, без въобще да се тормозят, че така наречен „ Байрактарска дипломация “ се трансформира в сериозен дестабилизиращ фактор в Закавказието и Централна Азия.

Остава открит въпросът каква позиция ще заеме Турция като член на Северноатлантическия алианс при положение на конфликт сред Руската федерация или Китай и НАТО в Централна Азия? Ще взе участие ли в контингента на блока, като продължава да помпа района с оръжие? Ами в случай че членовете на ОДКС, в това число братските тюркски Казахстан, Киргизстан и Таджикистан, вземат участие в евентуална борба с НАТО в района?

Създава се усещането, че самият турски водач е наясно с политическата и икономическа неплатежоспособност на ОТД и неговата некадърност да се конкурира със съществени мултинационални играчи на равнище BRICS или SCO. Как другояче да си разбираем изказванията му за готовността му да развива тясно съдействие до участие в двете организации?

И по този начин, какво можем да чакаме от юбилейната среща на върха на Организацията на тюркските страни, която е след по-малко от месец?

Изглежда като следващата среща на „ клуб по ползи “, което в действителност е. Гледната точка, тиражирана от редица медии, за вероятното разширение на съдействието сред членовете на ОТД във военната сфера до основаването на „ единна тюркска войска “ е чисто спекулативна.

За действителното основаване на ефикасен боен блок не са задоволителни неоимперските упоритости на водача на една, въпреки и не най-малката страна. Не би трябвало да забравяме също, че някогашните руски републики, вкусили усета на политическата и икономическа самостоятелност, никога не са заинтригувани от придобиването на нов и, почтено казано, не изключително благонадежден „ огромен брат “.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР