Нов ден, нов патент - изровен от приятелите ни от

...
Нов ден, нов патент - изровен от приятелите ни от
Коментари Харесай

Sony патентова холограмен дисплей за Playstation

Нов ден, нов патент - изровен от приятелите ни от LetsGoDigital. Този е много забавен, тъй като касае бъдещето на гейминга. Чували сме доста пъти това фразеология, а от заглавието се досещате защо става дума - тъй че, дано да разгледаме в елементи наличната информация.

Още в средата на 2017-a година Sony Interactive Entertainment подаде мобла за патент в Патентното бюро на Съединени американски щати. Патентът, който носи недвусмисленото име " холограмен екран ", беше оповестен на 3-и септември тази година и разказва екран, който може да демонстрира холограмно изображение, характерно във видеоигри.

За да генерира сходно изображение, Sony употребява светодиодни източници, дружно с огромен брой микроскопични огледала, които могат да се ориентират в пространството доста бързо. Излъчената светлина е модулирана по подобен метод, че към лявото и дясното око се подават разнообразни изображения, което основава илюзията за 3D картина. На процедура в този екран няма нищо холограмно - Sony просто са взели същия трик, който употребяват 3D очилата, с цел да заблудят мозъка, и са го сложили в настрана устройство.

 Sony патентова холограмен екран за Playstation
© Ilse Jurrien, LetsGoDigital

Този метод е много остроумен от страна на Sony, тъй като отстрани слагането на очила върху главата и дава опция на няколко играча да възприемат 3D изображение. Това става посредством датчици за следене на очите, ситуирани в горната част на устройството, които регистрират какъв брой хора следят екрана и ориентират огледата по съответния метод. Така нареченият холограмен екран даже може да регистрира жестове, като кимане с глава и намигване с очи, и да ги употребява в интерфейса на избрани игри.

Един от огромните плюсове на този патент е съвместимостта му с Playstation и други устройства, които могат да подават графичен сигнал. В патента се загатват и конзоли от съперниците - Microsoft Xbox и Nintendo Switch, както и смарт телефони и системи за добавена действителност.

Дали Sony ще направи от този патент действителен артикул е подозрително на този стадий. Вероятно в началото сходно устройство ще бъде много скъпо, с цел да може всеки да го сложи в хола си. Sony има много богат опит в сходни технологии - още преди 10 години японците демонстрираха 360-градусов холограмен първообраз на Digital Content Expo 2009 в Токио. Можете да видите това устройство на видеото по-долу.



Между другото, Sony напълно не са първите, които тестват сходни технологии. През март 2018-а година австралийската компания Voxon Photonics сподели на света първия 3D обемен екран в 4К разграничителна дарба. Освен за гейминг, тази технология има бъдеще и в образованието и медицината. Ето още едно впечатляващо видео.

Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР