Нов дълг от 200 милиона лева ще бъде предложен на

...
Нов дълг от 200 милиона лева ще бъде предложен на
Коментари Харесай

ДЦК за 200 млн. лева пускат на вътрешния пазар

Нов дълг от 200 милиона лв. ще бъде препоръчан на вложителите под формата на държавни скъпи бумаги на вътрешния пазар, съобщи БНР. Това е първата дългова емисия от пролетта насам и в мандата на Асен Василев като министър на финансите.

Емисията от 5-годишни облигации тази година към този момент два пъти бе препоръчана на вложителите, като през февруари и март реализира негативна рентабилност, въпреки че в началото тя бе -0,17, а по-късно -0,1 на 100.

И при днешния аукцион препоръчаната рента е нулева, а като цяло дълговите излъчвания на вътрешния пазар се изкупуват от вложителите - главно банки и фондове, защото се считат за сигурен инструмент, който е по-благоприятен от негативните лихви по свръхрезервите.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Служебният кабинет за първи път ще прибегне до издаване на...

Досега страната ни е изтеглила 800 милиона лв. нов дълг за тази година напълно под формата на скъпи бумаги на вътрешния пазар, като с изключение на 5-годишините излъчвания има осъществена една за 10 години и половина и един аукцион, за който Министерството на финансите отхвърли поръчките поради неподходящи условия.

Според бюджета за годината новият дълг може да бъде най-много 4,5 милиарда лв., без в закона да е указано дали би трябвало да се работи с излъчвания на вътрешния или външния пазар. При препоръчаната от служебното държавно управление актуализация на финансовата рамка няма хрумвания за повишаване на лимита за нов евентуален дълг.

Заложеният таван за вдишване на нов държавен дълг в Бюджет 2021 от 4,5 милиарда лева надали ще бъде доближат, защото без решение на Народното събрание служебният кабинет може да пласира бумаги единствено на вътрешния пазар.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР