Нов анализ на геномите на най-известните древни хора – неандерталците

...
Нов анализ на геномите на най-известните древни хора – неандерталците
Коментари Харесай

Някои хора носят ДНК от неизвестен древен предтеча

Нов разбор на геномите на най-известните антични хора – неандерталците и денисованите – разкрива, че съществува още един наш предтеча, който занапред следва да бъде разпознат: отклонение на фамилното дърво, за което към момента нямаме име.

Изследването открива и още доказателства за кръстосване сред хора и неандерталци. Според него обаче това се е случило доста по-рано, в сравнение с смятахме до момента – преди към 200 – 300 хиляди години. Това кръстосване ще ни разреши да научим още неща за все по-усложняващата се история на зараждането ни като тип и миграцията ни от Африка.

Съществува възможност този незнаен предтеча в действителност да е Homo erectus (изправеният човек) - липсващ тип от жанр Човек, считан за предходник на Homo antecessor , а посредством него и на актуалните хора ( Homo sapien s). Фосили на Homo erectus са датирани от средата на плейстоцена насам. Тъй като обаче към момента не е открита каквато и да било ДНК на H. erectus , не можем да знаем сигурно.

„ Това, което одобрявам в тази работа е, че тя показва, че можеш да научиш доста за античната човешка история, като реконструираш взаимно цялостната еволюционна история от сбирка от секвенции – и от модерните, и от архаичните хомини “, разяснява изчислителния биолог Адам Сипъл от лабораторията „ Колд Спринг Харбър “ в Ню Йорк.

Екипът е употребявал специфичен логаритъм, наименуван ARGweaver-D и създаден от Мелиса Хюбриз, изчислителен биолог от Корнуелския университет. Той може да разпознава сектори от ДНК, които идват от други типове, даже в случай че този пренос на гени се е случил преди хиляди години и идва от незнаен източник. Учените проучват геномите на двама неандерталци, един денисовец и двама африканци.

" ARGweaver-D - този нов логаритъм, създаден от Мелиса, ARGweaver-D – може да доближи по-далеч обратно във времето от всеки различен изчислителен способ, който съм виждал. Изглежда, че е изключително мощен за разкриване на антична интрогресия “, добавя Сипъл.

Около 15% от тези мистериозни „ свръхдревни “ райони на ДНК-то, открити в генома на денисовия човек, не престават да са в циркулация в днешните хора, твърди проучването. Какво се е случило с този липсващ тип обаче, занапред ни следва да разберем. 

Учените откриват също по този начин, че сред 3 и 7 % от неандерталското ДНК е повлияно от античен H. sapiens . Това свидетелства за кръстосванията през вековете – доста преди огромната всеобща миграция на актуалните предтечи на хората от Африка преди 50 хиляди години.

Откритията, направени с алгоритъма ARGweaver-D, удостоверяват предходни изследвания, съгласно които съществува продан на гените сред античните хора и техните родственици. Според учените когато две групи се припокриват във времето и пространството, генетичният продан е бил постоянно вероятен.

Изследването е оповестено в  .

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР