Нов анализ на дълбините на Земята предполага наличието на вътрешно

...
Нов анализ на дълбините на Земята предполага наличието на вътрешно
Коментари Харесай

Потвърдено: Във вътрешното ядро на Земята има още едно ядро

Нов разбор на дълбините на Земята допуска съществуването на вътрешно ядро ​​във вътрешното ядро ​​– плътна желязна топка в самия център на нашата планета. Това може да разкрие някои незнайни до момента детайлности за историята на образуването и еволюцията на Гея.
Вътрешната конструкция на Земята се състои от низ от концентрични пластове, от кората до ядрото. В самия център, с радиус от към 1227 километра е вътрешното ядро ​​– най-плътната част от нашата планета. Това е твърдо кълбо, формирано най-вече от желязо и никел. То е по-малко от 1 % от размера на Земята. Това вътрешно ядро ​​е като капсула на времето, разкриваща античната историята на Гея.
Докато вътрешното ядро ​​расте, процесът на сгъстяване освобождава топлота и светлина. Те задвижват конвекцията във външното течно ядро ​​– моторът, който зарежда динамото, преобразуващо кинетичната сила в магнитна и поддържащо световното магнитно поле на Земята. Смята се, че това магнитно поле ни защищава от нездравословната радиация и атмосферата, позволявайки на живота да процъфтява. Ето за какво измененията във вътрешното ядро ​​биха могли да провокират промени в динамото, което пък от своя страна може да има последствия за обитаемостта на Земята с течение на времето.
Но проучването на вътрешното ядро ​​не е елементарно. Там не може да се проникне по никакъв метод. Затова учените наблюдават сеизмичните талази, които тресат планетата и смяната им при среща с размери с друга компактност. По параметрите на вълните и времето за разпространяване учените вършат хипотези за тялото, което ги е спряло.
Преди повече от 20 години учените идентифицираха съществуването на друго, още по-вътрешно ядро ​​във вътрешното ядро. Те го нарекоха най-вътрешното вътрешно ядро ​​и разнообразни проучвания поддържаха съществуването му. То е мъчно за проучване - тъй като е прикрито от толкоз доста други пластове и тъй като позиционирането на сеизмични станции на верните места е сложна работа.Въпреки това, броят на световните станции за сеизмичен мониторинг по света продължава да пораства. Те непрестанно записват незабележимото вибриране на планетата под краката ни. И в този момент двама сеизмолози - Тхан-Сон Фам и Хрвоже Ткалчич от Австралийския народен университет (ANU) са измислили метод да изтръгнат данни за най-вътрешното вътрешно ядро ​​от тези записи.

Чрез нареждане и наслагване на данните двамата сеизмолози съумели да усилят сигнала от няколко огромни сеизмични събития. За първи път те разпознали три-, четири- и петкратни сеизмични реверберации, което от своя страна разрешило по-подробно проучване на вътрешното ядро ​​от постигнатото преди.

Различните времена на пътешестване на двойки талази довели учените до хипотезата, че са разкрили най-вътрешното вътрешно ядро, не по-широко от 650 километра, състоящо се от компактно желязо. Тази конструкция може да е резултат от фундаментална смяна в растежа на вътрешното ядро ​​в някакъв миг от предишното на Земята.Констатациите са оповестени в Nature Communications.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР