Тези 6000-годишни сандали, намерени в испанска пещера, са най-старите обувки в Европа

...
Нов анализ идентифицира най-старите обувки, откривани някога в Европа, според
Коментари Харесай

Нов анализ идентифицира най-старите обувки, откривани някога в Европа, според проучванепубликувано тази седмица в списание Science Advances.

22-те тъкани сандали датират отпреди 6000 години, установи радиовъглероден анализ в проучване, ръководено от изследователи от Автономния университет в Барселона и университета Алкала в Испания.

Древните обувки, заедно с мезолитни кошници и други инструменти, са открити за първи път през 1857 г., когато пещера в Южна Испания е ограбена от миньори. Въпреки това, когато артефактите бяха датирани за първи път през 70-те години на миналия век, те бяха идентифицирани като около 1000 години по-нови, отколкото този последен анализ установи.

Много сухите условия в пещерата са идеални за запазване на нетрайни материали, казаха изследователите, и позволяват запазването на праисторическо гробище, пълно с частично мумифицирани трупове, придружени от кошници, дървени инструменти, сандали и други стоки.

В пещерата са намерени и кошници. В пещерата са намерени и кошници. Martínez-Sevillaet al., Sci. адв

Предметите са „най-старият и най-добре запазен набор от растителни влакнести материали в Южна Европа, известен досега“, каза Мария Ереро Отал, един от авторите на изследването, в изявление, добавяйки, че те демонстрират „способността на праисторическите общности да овладеят този тип майсторство."

Когато испанският археолог Мануел де Гонгора и Мартинес посети пещерата през 1867 г., 10 години след плячкосването, той събра останалите артефакти, включително сандалите, и ги даде на музеите в Мадрид и Гранада, където те бяха проучени от изследователи, проучването добавен.

Сандалите са направени от трева, както и от други материали, включително кожа, липа и рами, вид естествено влакно.

Използвайки описанията, предоставени от Góngora, проучването предполага, че телата са били погребани със сандалите.

Някои сандали имаха ясни признаци на износване, докато други изглеждаха, че никога не са били носени, което предполага, че някои хора са имали дрехи, направени специално за тяхното погребение.

Изследователите също са проучили няколко кошници и други дървени артефакти в колекцията. Тези обекти „отварят новаторски перспективи за сложността на ранно-среднохолоценските популации в Европа“, казаха те, добавяйки, че повечето знания за миналите общества са извлечени от трайни артефакти, а не от нетрайни, като например кошници. Холоценът е настоящата геоложка епоха, започнала преди 11 700 години.

Както кошниците, така и сандалите предполагат, че създателите са имали разширени познания за растителните ресурси в местната среда, както и високо ниво на опит, отбелязват изследователите.

„Качеството и технологичната сложност на кошницата ни кара да поставяме под съмнение опростените предположения, които имаме за човешките общности преди пристигането на селското стопанство в Южна Европа“, каза в изявление Франсиско Мартинес Севиля, един от авторите на изследването.

Проучването установи също, че предметите са били депозирани на мястото в две много различни времена през епохата на ранния и средния холоцен. Първата фаза е свързана с популациите на ловци-събирачи от ранния холоцен, а втората фаза с фермерите от средния холоцен, казаха изследователите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР