Nota bene: Списъкът е съставен от добронамерени автоентусиасти, резидиращи на

...
Nota bene: Списъкът е съставен от добронамерени автоентусиасти, резидиращи на
Коментари Харесай

Кой е първият автомобил с ABS? A с турбодизел? А с трети стоп? Най-големите нововъведения в автомобилния свят [3/5]

Nota bene:
Списъкът е формиран от доброжелателни автоентусиасти, резидиращи на уеб страницата autocar. Първата част от поредицата можете да прочетете тук. Втората част – тук.

СЕКВЕНЦИАЛНИ МИГАЧИ: Ford Thunderbird (1965 г.)

В Америка през 60-те години на предишния век пътепоказателите и стоп светлините са с еднакъв цвят – червен. Инженерите допускат, че при натоварен трафик водачите се сблъскват с голям брой червени светлини и не всеки път е ясно какво значат те – дали прекъсването и отбиването на автомобила начело значи, че той желае да завие, или понижава скоростта?

Ford се притича на помощ с първия в света поредно мигащ пътепоказател, който указва мечтаната от лидера посока.

Днес те са много публикувани, въпреки че по подигравка на ориста някои от тях, инсталирани от европейски компании като Audi, не могат да се употребяват в Америка. Според регулаторните органи някои от светлините не излъчват задоволително светлина.

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 6 – постоянно е занимателно да се следи това събитие

ЕЛЕКТРОННА СИСТЕМА ПРОТИВ БЛОКИРАНЕ НА КОЛЕЛАТА: Jensen FF, Mercedes S-класа (1968 година, 1978 г.)

Въпреки че антиблокиращите спирачки към този момент са наложителни за всички нови коли, сходна технология изглеждаше фантастична, когато Jensen показа механичната система Dunlop Maxaret на своя модел, произходящ на Interceptor със задвижване на четирите колела – FF (на снимката). Тя беше доста скъпа и автомобилът претърпя търговски неуспех.

Първата съвременна четириканална изцяло електронна антиблокираща спирачна система (ABS) се появява през 1978 година, когато Mercedes я предлага като алтернатива на своята най-висока S-класа W116. Тази по-ефективна и по-бързо реагираща технология бързо размени механичната ABS.

От 2004 година ABS е наложителна за всички нови коли, продавани в Европейския съюз. В Съединени американски щати тя стана наложителна за колите, продавани след 1 септември 2013 година

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 8 – извънредно значим.

ЧИСТАЧКИ С ПРЕКЪСВАНЕ: MERCURY (1968 Г.)

Въпреки че патенти за „ периодически “ чистачки на предното стъкло съществуват още от 20-те години на предишния век, те стават действителност едвам с появяването на полупроводниковата електроника през 60-те години на предишния век.

Инженерът и учен Робърт Кърнс (1927-2005 г.) създава система и я предлага на Ford. Ford я отхвърля, само че конфигурира сходен дизайн на Мерцедесите от 1969 година

След това Кърнс прекарва огромна част от живота си в правосъдни разногласия с Ford и други компании, като в последна сметка печели към 30 милиона $ обезщетение – история, разказана във кино лентата на Universal Studios от 2009 година „ Flash of Genius “. Заслужава си да се изгледа.

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 7 – безшумно и потребно.

ТРЕТИ СТОП: Oldsmobile Toronado (1971 г.)

Първите стоп светлини през 20-те години на предишния век е трябвало да се ръководят ръчно, което е било съвсем неефикасно. По-късно се появяват автоматизираните.

Ударите откъм гърба в придвижването са един от най-често срещаните типове пътнотранспортни катастрофи, а при висока скорост резултатът може да бъде сериозен.

Изследванията демонстрират, че съществуването на стоп светлина, ситуирана по-близо до линията на видимост на идващия лидер, може да помогне за понижаване на злополуките и избавяне на човешки живот.

Допълнителните стопове се оферират като алтернатива за Ford Thunderbird от 1968 година, който разполага светлини в профил на задното стъкло. Но на Oldsmobile Toronado от 1971 година (в кръгче на изображението) са инсталирани лентови стоп светлини на багажника, защото те ясно демонстрират накъде отива тази значима технология.

От септември 1985 година „ третият стоп “ става наложителен за всички нови коли, продавани в Съединени американски щати, а от 1998 година – и в Европейския съюз. СНИМКА: 1972 година Oldsmobile Toronado

ЕЛЕКТРОНЕН КОНТРОЛ СЦЕПЛЕНИЕТО: Buick Riviera (1971 г.)

Buick вкарва примитивна версия на днешните системи за надзор на сцеплението в Riviera от 1971 година Наречена MaxTrac, тя употребява датчик, инсталиран на главината, за премерване на скоростта на лявото предно колело, и датчик, инсталиран на трансмисията, за следене на скоростта на задните колела.

Системата разчитала на устройство, наречено от Buick „ дребен транзисторен компютър “, което сравняваше двете стойности и намаляваше мощността на мотора, когато откриеше, че задните колела превъртат.

Шофьорът можеше да включва или изключва системата от арматурното табло. Няколко други модела на Buick получават MaxTrac за моделните години 1972 и 1973.

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 8 – значителен принос към сигурността.

HOT HATCH: Simca 1100Ti (1973 г.)

Включихме този модел просто с цел да развенчаем един мит – че Volkswagen Golf GTi е първият бърз хечбек. Ако Mini Cooper беше хечбек или BMC 1300 (по-специално във формата 1300GT), британците можеха да претендират за първия парещ хечбек.

Но в действителност това са французите, които изпревариха VW с модела Simca 1100 Ti. Със своя 1,3-литров мотор с две карбуратора с мощ 82 к.с. Simca развиваше 168 км/ч и ускоряваше от 0 до 100 км/ч за по-малко от 12 секунди, което не беше толкоз бързо, колкото Golf GTi, който се появи три години по-късно.

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 6 – къде щяха да бъдат европейските автомобилни компании hot hatch-овете си?

КАТАЛИЗАТОРИ: голям брой марки (1974 г.)

През 1974 година Ford, Chrysler, GM и AMC афишират, че редица техни модели ще получат катализатори като общоприетоо съоръжение за моделната 1975 година, в опит да създадат въздуха в Америка по-чист.

Технологията ще понижи количеството на генерираното замърсяване, само че ще изисква вложения в нови горива, и по-специално на безоловен бензин.

За да се подсигурява, че оловният бензин няма да бъде употребен по простъпка, колите, оборудвани с каталитичен конвертор, получиха по-тясно гърло за пълнене, тъй че да пасва единствено накрайник за безоловен бензин.

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 7 – оказа помощ на въздуха и постави завършек на оловото в горивата.

ВЪЗДУШНИ ВЪЗГЛАВНИЦИ: гамата на General Motors (1974 г.)

Инженерът Джон Хетрик (1918-1999 г.) изобретява въздушната възглавница през 1952 година, само че едвам през 70-те години на предишния век тази „ спомагателна система за обезопасяване “ стартира да се употребява необятно.

GM първи предлага технологията в full-size моделите си Buick, Cadillac и Oldsmobile през 1974 година Тя е известна като „ система за обезопасяване с въздушна възглавница “. СНИМКА: Oldsmobile Toronado 1974 година

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 9 – през 2018 година Американската национална администрация за сигурност на придвижването по пътищата пресмята, че единствено в Съединени американски щати предните въздушни възглавници са избавили живота на 50 547 души.

ДИГИТАЛНО ИНСТРУМЕНТАЛНО ТАБЛО: Aston Martin Lagonda (1976 г.)

Инструментите, основани на LCD екрани, бързо се трансформират в норма, макар че надалеч не са универсални. Въпреки това, когато са инсталирани, те към момента непроменяемо имитират обичайните аналогови уреди.

Първият автомобил с цифрово арматурно табло, употребяващо светодиодна технология, е Aston Martin Lagonda от 1976 година, макар че обезпечаването на надеждна електроника се оказва толкоз комплицирана задача, че производството стартира едвам след три години.

През 1986 година светодиодите са изоставени в интерес на екрани, основани на катодно-лъчева тръба, само че те се оказват още по-малко надеждни.

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 7 – началото на една наклонност, въпреки и неуверена.

ДИЗЕЛОВ ДВИГАТЕЛ С ТУРБО: Mercedes-Benz 300SD (1978 г.)

Дизеловите коли са доста ефикасни спрямо бензиновите, само че спрямо тях бяха доста бавни. Добавянето на турбокомпресор може да помогне и Mercedes го прави за първи път в S-класата (W116) 300SD.

Тъй като Америка е шокирана от внезапното повишаване на цените на горивата, моделът се предлага единствено на този пазар.

Двигателят е 3-литров редови петцилиндров елемент и макар турбото мощността е единствено 111 к.с., а въртящият миг – 227 Нм. До 1980 година са продадени 28 634 екземпляра, макар че моторът в по-мощни форми се завръща в новата серия на S-класата W126, която се появява през същата година. Oтново се продава единствено в Съединени американски щати до 1985 година

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 6 – през днешния ден е съвсем невероятно да си купите дизел без турбо, а и в действителност не бихте желали, повярвайте ни.

БОРДОВИ КОМПЮТЪР: Cadillac Seville (1978 г.)

Първият аналогов бордови компютър се намира в Saab GT750 от 1958 г.; Cadillac Seville от 1978 година ни срещна с концепцията за електронен бордови компютър. Днес те са толкоз публикувани, че съвсем не ги виждаме.

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 6 – потребни, даже и да не ги използваме толкоз постоянно, колкото би трябвало.

ДЕАКТИВИРАНЕ НА ЦИЛИНДРИ: General Motors (1980 г.)

Краткотрайната бостънска компания Sturtevant основава първата известна система за деактивиране на цилиндрите през 1905 година (на вмъкнатата фотография, долу вдясно). Тя изобретява уредба, която разрешава на лидера да изключва три от шестте цилиндъра по време на придвижване. Технологията не се постанова и Sturtevant приключва активността си през 1907 година

73 години по-късно скокът в цените на горивата въодушевява Cadillac да върне деактивирането на цилиндрите на сцената, когато самоуверено прави технологията общоприета за цялата си гама от 1981 година V8-6-4 – име, което указваше, че може да работи с осем, шест или четири цилиндъра – обаче не работеше вярно, най-много поради примитивната електроника.

Много дилъри тихомълком споделиха на притежателите да изключат системата и да работят непрекъснато като V8, а системата беше изоставена след единствено една моделна година.

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ 7: Сега компютрите за ръководство на мотора са доста по-добри.

ДИСТАНЦИОННО ЗАКЛЮЧВАНЕ: Renault Fuego (1982 г.)

Свикнахме да можем да заключваме и отключваме колите си от разстояние, само че Renault Fuego е първият автомобил с отдалечено централно заключване. Системата е наречена Plip в чест на френския й откривател Пол Липшуц.

В Америка Fuego се продаваше от дилърите на AMC, защото по това време Renault притежаваше по-голямата част от AMC.

Системата работеше благодарение на кодиран сигнал, изпратен посредством радиопредавател във флагчето. Моделите на AMC получават технологията скоро по-късно.

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 7 – през днешния ден съвсем всички коли разполагат с тази технология и тя е несъмнено потребна.

DPF: Mercedes 300D (1985 г.)

Калифорния от дълго време е водеща в законодателството за чист въздух. През 1985 година, когато производството на модела W123 е към своя край, Mercedes вкарва филтър за твърди частици (DPF) на своя модел 300D.

Системата обаче се оферираше единствено в Калифорния и не беше надеждна, заради което Mercedes скоро се отхвърли от нея. Трябваше да минат още 15 години, преди да се появи благонадежден DPF, този път от Peugeot, който вкара DPF с опция за регенериране, на своя 607 2.2 HDi от 2000 година

Днес DPF-ите са наложителни за дизеловите коли, продавани в Европа и Америка.

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 6 – потребен принос към качеството на въздуха.

ПОДГРЕВ НА ПРЕДНОТО СТЪКЛО: Ford Granada/Scorpio, Ford Taurus, Mercury Sable (1985 г.)

Отоплението на задното стъкло е с нас от края на 60-те години на предишния век. Ford се заема да създаде такова за предното стъкло. Компанията инсталира раннен вид на Ford Thunderbird от 1974 година и Lincoln Continental Mark IV от 1974 година, захранвано от обособен 110V алтернатор. Системата се оказва ненадеждна и е изоставена.

Ford се връща към чертожната дъска и при започване на 80-те години създава своята система с отопляеми детайли Quickclear. За първи път тя е инсталирана на европейския Ford Granada през 1985 година (на горната снимка), а Taurus (на долната снимка) и Mercury Sable я получават същата година на американския пазар.

Ford справедливо се гордее с тази технология, която може да почисти замръзването на предното стъкло за по-малко от 60 секунди. Автомобилите на други марки към този момент разполагат с тази технология, само че Ford към момента развява своето знаме. Днес тя е необятно публикувана в колите му, даже и в тези със непретенциозен лист от екстри.

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 7 – прибери кредитната карта, приятелю. Както споделя Амет.

POP-UP СПОЙЛЕР: Lancia Thema 8.32 (1986 г.)

Свикнахме с дейната аеродинамика, а изскачащите спойлери към този момент са нещо всекидневно за високопроизводителните спортни коли.

Но точно Lancia е първата, която създава автомобил с сходна технология като общоприетоо съоръжение, със своята страхотна Thema 8.32 (8 цилиндъра, 32 клапана).

Задвижвана от V8, произхождащ от този на Ferrari 308, Thema 8.32 с ляв волан имаше единствено 212 к.с. – което не беше доста повече от 185 к.с. на надалеч по-евтината четирицилиндрова Thema 2.0 Turbo.

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 5 – все по-често срещан.

УКАЗАТЕЛ ЗА ТОВА ОТ КОЯ СТРАНА Е КАПАКЪТ НА РЕЗЕРВОАРА: Ford Escort, Mercury Tracer (1989 г.)

През 1989 година Ford вкарва стрелка върху манометрите за гориво на своите модели Escort (на снимката) и Tracer, с цел да покаже от коя страна на автомобила се намира капакът на резервоара.

Тя се появява, откакто на дизайнера Джим Мойлан му се постанова да зарежда автомобил в пороен дъжд и той не знае от коя страна на автомобила се намира капачката за пълнене.

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 8 – дребните неща могат да имат огромно значение.

АВТОМАТИЧЕН ROLLOVER BAR: Mercedes-Benz SL-Class (1989 г.)

Правителствените регулатори от дълго време се тревожат за ориста на пасажерите в кабриолети при положение на катурване. Перспективата за цялостна възбрана на такива кабриолети в Америка даже накара някои производители като Porsche да разработят опцията Targa покрив на своя модел 911.

Мерцедес се зае с този проблем, когато пусна на пазара своя кабриолет R129 SL. Зад седалките е скрита задоволително здрава греда, която да издържи цялото тегло на автомобила (заедно с рамката на предното стъкло).

Ако датчиците открият, че следва катурване, гредата се изстрелва нагоре за 0,3 секунди и се задейства, в случай че покривът е вдигнат или опционалният зимен корав покрив е подложен.

ОЦЕНКА ЗА НОВАТОРСТВО: 6 – доста интелигентен.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР