Носим маски и ръкавици, поддържаме социална дистанция, но достатъчно ли

...
Носим маски и ръкавици, поддържаме социална дистанция, но достатъчно ли
Коментари Харесай

Опасността да се разболеем от коронавируса заради дрехи и обувки - колко е голяма?

Носим маски и ръкавици, поддържаме обществена отдалеченост, само че задоволително ли е това, с цел да не се заразим с новия ковид?
Опасни ли са облеклата и обувките в това отношение? Може ли да посредством тях да пренесем вируса вкъщи? Според Световната здравна организация (СЗО), SARS-CoV-2 е в положение да живее на разнообразни повърхности от няколко часа до няколко дни. И по този начин, върху тъкан SARS-CoV-2 може да оцелее до 48 часа. Дали в случай че някой е кашлял или кихал в непосредствена непосредственост до вас, да вземем за пример, на опашката в супермаркета, част от патогена ще се настани върху облеклата?
" Всъщност не ", дава отговор Сара Фортън, професор и началник на катедрата по имунология и инфекциозни заболявания в Харвардската школа по публично здраве. " Въпреки че дребните вирусни частици могат да циркулират във въздуха за към половин час, те не се задържат в рояци, в случай че не сте в болница, където плътността на вирусите е висока. Затова им е мъчно да се полепнат върху облеклата ви. Освен това тъканта има пореста конструкция и макар че вирусът елементарно прониква в нея, взаимодействайки с огромен брой молекули, е много мъчно да го " извадите " оттова и да го " придвижите " по кожата си “, споделя тя.
Все отново съществува риск . Според изследвания на учени от Китай, ръкавите на пуловерите или якетата съставляват известна заплаха – те постоянно са по-мръсни и ние, да вземем за пример, можем да изтрием потта от челото си с тях, след това да докоснем очите си и по този начин вирусът може да попадне върху лигавицата. " Нашите ръце са надалеч по-опасни ", акцентира обаче Фортън.
Ами обувките? Обикновено те са много по-мръсни от облеклата. Проучванията демонстрират още преди пандемията, че приблизително подметката на обувката е покрита с над 400 000 бактерии, вируси и паразити.
Ново изследване, оповестено от Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC), сподели, че коронавирусът може да живее върху каучук, от който главно се прави подметката на обувката, до 4 дни . По време на проучването учените взели проби от подметките на обувки, носени от членове на медицинския личен състав на отделението за интензивно лекуване в една от лечебните заведения в Ухан. Те разкрили, че половината от пробите демонстрират позитивен резултат за варианта на вируса, който предизвиква COVID-19. Тези резултати накараха откривателите да допускат, че подметката на обувките може да действа като притежател на заболяването.
Връщайки се от улицата, незабавно свалете обувките и ги оставете на прага на жилището си. Това ще помогне да се предотврати навлизането на вируса в къщата. Въпреки че обувките не влизат непосредствено в контакт с лигавиците, в случай че се разхождате из жилището с тях и по-късно с боси крайници, рискът от зараза остава. По-добре е да имате обособен комплект облекла за излизане от къщата. Сега, когато е по-топло, в идеалния случай би трябвало да имате чифт обувки, направени от плат, които могат да се перат в пералня. Ако ще чистите обувките си, правете го извънредно с ръкавици. В противоположен случай влажен парцал или плат бързо ще трансферират микробите, които са останали по подметката на обувката или на земята, непосредствено върху ръцете ви.
Мнението, че вирусът умира единствено при 90 градуса или след обработка на тъканите със специфични разтвори, съдържащи алкохол и хлор, е мит. Достатъчно е да перете облеклата си на час при температура към 50 градуса, като употребявате елементарни перилни препарати. Сушете обувките и облеклата си на слънце - ултравиолетовата светлина убива вирусите.
Още: " Инфекционист номер едно на ВМА похвали лекуването на ковид с кръвна плазма "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР