Нощното небе по света става все по-ярко. Светлинното замърсяване от

...
Нощното небе по света става все по-ярко. Светлинното замърсяване от
Коментари Харесай

Защо нощното небе става все по-ярко: Феноменът Noctalgia

Н ощното небе по света става все по-ярко . Светлинното замърсяване от обитаемоте места освен се е нараснало фрапантно през последните няколко десетилетия, само че възходящият брой спътници в космоса също оказват въздействие върху способността на тъмнината да пада даже там, където няма изкуствена светлина, пише IFLScience.

По-бързият от предстоящото напредък на земните и небесните светила оказва въздействие върху здравето на хората и околната среда. Това се отразява на циркадните ритми и държанието на доста скотски типове, като да вземем за пример прелетните птици.

Учени предизвестяват, че освен човешката биология е наранена. Нощното небе е обвързано и с културата - истории, практики и обичаи, както религиозни, по този начин и всемирски, разчитат на него.

Професор Апарна Венкатесан от университета в Сан Франциско и Джон Барентайн от Dark Sky Consulting са създали термин, който да изясни чувството за загуба на тъмните висини.

„ Понятието noctalgia изразява небеснатa тъга “, показват създателите пред списание Science.

„ Явлението не е просто загуба на околна среда. Свидетели сме на загуба на завещание, локален език, еднаквост, описване на истории, хилядолетни обичаи и нашата дарба да организираме обичайни практики, учредени на екологичната целокупност на това, което назоваваме дом ”, разясняват създателите на проучването. 

What Is " Noctalgia "? The Sky Grief Affecting The Modern World
— Marvelous Marvin ™
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР