Норвежците искат да са зелен шампион, но пък са най-големият

...
Норвежците искат да са зелен шампион, но пък са най-големият
Коментари Харесай

В Норвегия хем добиват нефт, хем опазват климата

Норвежците желаят да са " зелен първенец ", само че пък са най-големият експортьор на петрол и газ в Западна Европа. И точно на това дължат благосъстоянието си. Самите те залагат на вятър и вода. А норвежкият петрол се изгаря в чужбина, споделя.

Още от дребни норвежците биват възпитавани в обич към природата и се считат за нейни другари и бранители. От друга страна, благоденствието в Норвегия се дължи значително и на това, че там добиват петрол и газ. Затова дано попитаме по какъв начин се съвместяват двете неща: допустимо ли е хем да опазваш климата, хем да добиваш петрол?

Най-големият експортьор

" Когато става въпрос за климата, не трябва да се не помни, че Норвегия е най-големият експортьор на петрол и газ в Западна Европа ", споделя Стайнер Винтер Кристиансен от норвежката " Климатична организация на бабите и дядовците ".

" Моето потомство сътвори това норвежко благополучие точно посредством нефта и природния газ. Но ние имаме отговорност и в името на нашите деца и внуци би трябвало да кажем: Стига толкоз! ", споделя 75-годишният норвежец. Според неговата организация норвежкото държавно управление би трябвало да спре издаването на нови лицензи за сондажи на петрол и газ. Той е безапелационен, че добивът на тези първични материали е бил добър за повишението на благосъстоянието на страната, само че не и за климата.

За да добием визия за благосъстоянието, с което разполага Норвегия, е задоволително да хвърлим един взор към най-големия държавен фонд в света - норвежкия " Пенсионен фонд чужбина ", чиито активи възлизат на близо 1.2 трилиона евро. Само през първото полугодие на 2021 той е постигнал рентабилност съвсем 10 %. Фондът влага в хиляди компании по света, само че най-големите му доходи идват точно от бизнеса с петрола. Затова и го назовават " Нефтения фонд ".

По пътищата - цялостно с електрически автомобили

А с цел да добием визия и за това какъв мощен интерес имат норвежците към устойчивите решения, е задоволително да застанем на която и да било пътна артерия в Осло и да си затворим очите. Ще установим, че въпреки трафикът да е не по-малко претрупан от който и да било различен огромен европейски град, шумът от придвижването е доста по-слаб. Просто тъй като. А в случай че съдим по резултатите от изборите, извършени на 13 септември, норвежците ще продължат да изискват от бъдещите си държавни управления да вършат повече за отбраната на климата.

И въпреки всичко си остава парадоксът с раздвоението сред благосъстоянието, дължимо на нефта, и климатичното схващане на норвежците. " Искаме да сме " зелен " първенец, само че сме подобен единствено що се отнася до електрическите автомобили ", споделя ръководителят на " Грийнпийс Норвегия " Фроде Плейм. Той прибавя, че нито едно норвежко държавно управление дотук не е показало задоволително кураж да сложи въпроса за добива на петрол, и се пита дали идващото ще има тази храброст.

Лидерът на социалдемократите и съобщи в това време, че през това десетилетие Норвегия ще бъде изправена пред огромни провокации. " Ще би трябвало да вземем и някои доста сложни решения ", сподели той на провежданите сега договаряния за сформиране на ръководеща коалиция.

Норвежкият петрол се изгаря в чужбина

При изгарянето на изкопаеми горива като петрол се освобождава нездравословният за климата въглероден двуокис. Тъй като норвежкият петрол обаче се изгаря в чужбина, парниковите излъчвания се пишат на сметката на съответните страни - вносителки на първични материали от Норвегия. Самата Норвегия пък покрива своите енергийни потребности извънредно от възобновими източници като вода и вятър.

Затова и за Стьоре нефтът си остава първоначално източник на приходи, който не трябва бързо да пресъхва. Той неведнъж е казвал, че нефтената и газовата промишленост би трябвало да се развиват, а не да се затварят. С последна дата за това той не се ангажира, още повече че други страни снабдители като Русия, Съединени американски щати или Катар неотложно ще покрият световното търсене, в случай че Норвегия реши да се отдръпна от пазара.

Природозащитникът Плейм пък акцентира в тази връзка, че един бързо осъществен преход ще значи прерогативи за страната. " Колкото повече отлагаме решаването на този въпрос, толкоз повече ще нараства рискът за стопанската система ", твърди той. С решителни дейности във връзка с нефтената промишленост Норвегия може да стане зелен първенец, какъвто желае да бъде, и в същото време да изпрати значим сигнал към другите страни, добиващи нефт, уверен е той.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР