Норвежкото правителство обяви, че ще деблокира тази година над 300

...
Норвежкото правителство обяви, че ще деблокира тази година над 300
Коментари Харесай

Норвегия ще подсили армията, защото Русия е по-опасна и непредсказуема

Норвежкото държавно управление разгласи, че ще деблокира тази година над 300 милиона евро спомагателни средства, с цел да укрепи военното си наличие в Севера, покрай границата с Русия, след нашествието в Украйна, съобщи Франс прес.

" Макар че съветско нахлуване против Норвегия не е евентуално, би трябвало да разберем, че имаме комшия на Изток, който е станал по-опасен и по-непредсказуем ", съобщи на конференция норвежкият министър на защитата Од Рогер Еноксен.

Средствата ще бъдат употребявани за усилване на военноморското наличие в Севера, усилване на образованието на дейната войска и запасите, увеличение на запасите от муниции, гориво и друга жизненоважна техника, възстановяване на опциите за настаняване на съюзнически войски и укрепване на разузнаването и киберотбраната.

Скандинавската страна има 196-километрова сухопътна граница с Русия и огромна морска граница в Баренцово море.

" Трябва да засилим наличието си в Далечния север ", акцентира Еноксен. Той уточни, че Русия има обилни ползи в областта на сигурността, засягащи прилежащи на Норвегия страни и Далечният север има огромно икономическо значение за Москва.

В момента в Норвегия се организират значими военноморски, въздушни и сухопътни маневри с присъединяване на към 30 000 бойци от 27 страни, членове на НАТО или сътрудници на Алианса (Швеция и Финландия). Учението е особено ориентирано към тестване на способността на Норвегия да получава съюзни подкрепления при положение на външна експанзия, в сходство с член 5 от Северноатлантическия контракт, който задължава всички негови членове да се притекат на помощ на един от своите при положение на офанзива.

Освен това то разрешава на съюзническите войски да свикнат с боеве по време на огромните студове. Правителството разгласи, че отделя и 50 милиона евро за възстановяване на гражданската защита.

Премиерът Юнас Гар Стьоре съобщи пред Народното събрание, че Норвегия се готви да посрещне до 100 000 бежанци от 3-те милиона украинци, избягали от войната в родината си.

Норвегия не е член на Европейски Съюз, само че наложи на Русия същите наказания като членките в отговор на нашествието в Украйна. Тя обаче отхвърли да забрани " за момента " формалните съветски медии Ар Ти и Спутник, чието разпространяване е неразрешено в Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР