Норвежкият регулаторен орган за защита на личните данни смята, че

...
Норвежкият регулаторен орган за защита на личните данни смята, че
Коментари Харесай

Властите в Норвегия заплашват Meta с ежедневни глоби от по 100 000 долара

Норвежкият регулаторен орган за отбрана на персоналните данни счита, че практиката на Meta за следене на дейностите на потребителите на Instagram и Фейсбук нарушава тяхната дискретност. Ако компанията не вкара нужните корекции във фирмената си политика, ще бъде глобявана с един милион крони (100 000 долара) дневно от 4 август до 3 ноември:

„ Толкова е ясно, че всичко това е нелегално, че би трябвало да се намесим в този момент и то неотложно. “, декларира в известие до локалните медии Тобиас Юдин, началник на Комисията за отбрана на поверителността в Интернет на Норвегия, Datatilsynet.

Този ход следва решение на европейски съд, забраняващо на Meta да събира потребителски данни, като местонахождение, държание и други, за ориентиране на реклами. От Datatilsynet са препратили претекстовете за дейностите си към Европейския съвет за отбрана на данните (Норвегия не е член на Европейския съюз), който може да разшири санкцията в цяла Европа:

„ Целта е да се окаже спомагателен напън върху Meta. “, прибавя Юдин.

Представител на Meta е декларирал пред Ройтерс, че управлението преразглежда решението на Datatilsynet и че то няма да се отрази неотложно на нейните услуги:

„ Дебатът към правните основи за събирането и обработката на персонални данни продължава от известно време и бизнесът не престава да се сблъсква с неналичието на регулаторна сигурност в тази област. “

Компанията на Марк Зукърбърг е сложена под напън в цяла Европа поради своите практики, касаещи отбраната на потребителската информация. По-рано този месец Комисията за отбрана на данните на Ирландия (DPC) постанови, че Meta не може да събира потребителски данни за поведенческо таргетиране с рекламни цели. През май пък компанията беше ударена с рекордна санкция от 1,2 милиарда евро поради прекачване на потребителски данни на жители на страни от Европейски Съюз към нейните сървъри в Съединени американски щати. В допълнение, новата обществена платформа на Meta, Threads, към момента не е налична в Европейския съюз точно заради противоречие на нейните политики с Общия правилник по отношение на отбраната на данните на блока (GDPR).

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР