Норвежкият премиер Ерна Солберг и нейната дясноцентристка коалиция обявиха победата

...
Норвежкият премиер Ерна Солберг и нейната дясноцентристка коалиция обявиха победата
Коментари Харесай

"Норвежката Ангела Меркел" спечели втори мандат

Норвежкият министър председател Ерна Солберг и нейната дясноцентристка коалиция оповестиха успеха си в състоялите се през вчерашния ден парламентарни избори и споделиха, че триумфът им е резултат от работата им като обединен екип, съобщи ДПА.

" Получихме поддръжка за още четири години, тъй като свършихме това, което обещахме ", сподели Солберг в Осло, благодарейки на членовете на своята Консервативна партия и на гласоподавателите. Тя благодари и на по-малкия си съдружен сътрудник в ръководството - дясната популистка Партия на напредъка, както и на двете дребни центристки партии, които поддържат дясноцентристкото държавно управление.

Четирите партии получават по неокончателни резултати 89 места, което е по-малко от 96-те, които имаха в отиващия си 169-местен парламент. Преизбирането на Солберг ще е първото на министър председател от Консервативната партия от 1985 година и приказва за известността на премиера, наричана " норвежката Ангела Меркел ".

Лидерът на опозиционната Работническа партия Йонас Гар Стьоре призна провалянето си, поздрави Солберг и ѝ пожела шанс. Стьоре съобщи, че остава на поста си като водач на партията, която ще бъде " градивна и сложна съпротива ".

Неокончателните резултати, обявени от изборната комисия при 95% обработени бюлетини, сочат, че консерваторите ще получат 45 места, с три по-малко, в сравнение с предходните избори през 2013, и ще останат втора мощ с 25% от гласовете. Партията на напредъка се чака да е на трето място с към 15% и да изгуби едно от 29-те места, които имаше.

Опозиционната Работническа партия изгуби повече от 3 на 100 от гласовете, които имаше, и се чака да получи 27.4%, което ще значи 49 места, с 6 по-малко от 2013 година Тя ще остане партията с най-голям % поддръжка на избори. Предпочитаните сътрудници на Работническата партия - Социалистическата лява партия и Партията на центъра, се показаха по-добре на тези избори. " Зелените " се чака да запазят едното си депутатско място, а комунистическата партия " Червените " завоюва първото си място в Народното събрание.

Все още има неизясненост към резултатите на партията " Венстре " и на християндемократите, които се двоумят към 4-те %.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР