Норвежецът Магнус Карлсен спечели Световната купа по шахмат за пръв

...
Норвежецът Магнус Карлсен спечели Световната купа по шахмат за пръв
Коментари Харесай

Магнус Карлсен спечели Световната купа по шахмат за пръв път в кариерата си

Норвежецът Магнус Карлсен завоюва Световната купа по шахмат за пръв път в кариерата си.

Във финала на шампионата в Баку лидерът в международната класация надигра индийския вундеркинд Рамешбабу Прагнанандаа с 2,5:1,5 точки. В първите две партии по типичен шахмат двамата гросмайстори направиха ремита, само че в първата среща по интензивен шахмат 32-годишният Карлсен съумя да запише победа с черните фигури на 47-мия ход. Веднага по-късно с белите той направи реми, което му бе изцяло задоволително, с цел да преодолее 18-годишния индиец.

В мача за третото място американецът Фабиано Каруана победи с 3:1 точки представителя на домакините от Азербайджан Ниджат Абасов, откакто обърна срещата от закъснение от 0:1.

За успеха си в шампионата Карлсен, който е петкратен международен първенец в класическия шахмат, четирикратен международен първенец в ускорения шахмат и шесткратен международен първенец в блица и държи непроменяемо първото място в международната класация на ФИДЕ от 2011 година насам, ще вземе 110 000 щатски $ от общия награден фонд от 1 834 000 милиона $. Финалистът Прагнанандаа ще получи 80 000 $, до момента в който Каруана и  Абасов ще получат 60 и 50 хиляди $ надлежно.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР