Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

И от АЕЖ питат кой спря БНР

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Кой и по какъв начин взе решение за профилактиране на най-слушаната стратегия на БНР в най-слушaнoто време? Този въпрос насочат в своя позиция от Асоциацията на европейските журналисти-България. Организацията упорства за отговори от Съвет за електронни медии, КРС и Бойко Борисов.

Имало ли е до момента случай на техническа профилактика на всички предаватели на дадена стратегия, и по-специално на Хоризонт, питат от АЕЖ. И приканват управлението на БНР да каже по кое време през последните години или даже в историята на радиото са изключвани по едно и също време всички предаватели. Необходимо е да се посочат и часовите шпации, в случай че е имало сходни случаи.

Кога е взето решението? Настояваме за документ с забележима дата, на която е взето решението за профилактика, се споделя още в позицията на организацията.

От АЕЖ питат също има ли документи за координиране с институциите? Съществува ли преписка с Комисията за контролиране на известията, Съвета за електронни медии или различен орган във връзка с плануваната профилактика?

Съгласно член член 44, алинея 2 от Закона за радиото и малкия екран “Държавата взема нужните ограничения за гарантиране разпространяването на стратегиите на БНР и Българска национална телевизия на цялата територия на страната при реализиране на политиката в региона на електронните съобщения”, припомнят от Асоциацията на европейските публицисти.

Очевидно е, че за интервала от 6 до 11 часа на 13 септември, страната не е изпълнила тези свои отговорности и не е взела нужните ограничения за гарантиране на разпространяването на най-слушаната стратегия на БНР, евентуално нарушавайки конституционното право на информация на част от популацията на Република България.

По тази причина се обръщаме към Съвет за електронни медии, КРС и министър-председателя Бойко Борисов с гледище да подхващат дейности за изясняване на въпросите, които задаваме нагоре, допълват от АЕЖ.

Освен към свободата на словото и правото на приемане на информация, заглъхването на най-слушаната стратегия на БНР на територията на цялата страна има отношение и към националната сигурност. В случай на злополучие, наземното радиоразпространение е най-устойчивото средство за всеобщо осведомление. Не е инцидентно, че Законът за радиото и малкия екран планува обвързване за Българска национална телевизия и БНР неотложно да дават програмно време на държавните органи, в случаи на злополучие или на непосредствена опасност за живота, сигурността и здравето на популацията или на обособени лица. Как БНР би могло да извърши дейно това свое обвързване, до момента в който се профилактират всички предаватели на най-слушаната му стратегия, е идващият въпрос на асоциацията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР