Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Проф. Мутафчийски: Стремим се да не допуснем рязко повишение на заразените, за да издържи здравната система

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Усилията на страната сега са ориентирани към това, да не се допусне внезапно покачване на броя на инфектираните, с цел да може да издържи здравната ни система. Това изясни в предаването „ Неделя 150 “ началникът на Националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Това, че ще има гърмеж на болни, никой не го отхвърля. Това най-вероятно ще бъде другата седмица, добави професорът. По думите му това няма да е пикът на болестта, а тогава ще стартира " стръмното катерене по кривата на заболелите ". Той обаче добави, че може да се счита за триумф, че към този момент има трима излекувани от коронавирусна зараза в България.

Ген. Мутафчийски заяви, че от сутринта до в този момент има още четири доказани случая, което значи, че броят на инфектираните в страната е 174. Голяма част от тях са в доста положително положение. 83% от инфектираните са на възраст до 60 години. 8 от тях са с по-сериозни признаци, другите са с минимални недоволства. Над 60-годишна възраст са 17% от заболелите.

Близо 6000 души са тествани у нас, уточни още проф. Мутафчийски и добави, че всеобщи скринингови проучвания не са по силите на нито една страна в развития свят, включително и България. Той още веднъж изясни, че коронавирусът наподобява на грип, само че с един доста по-прилепчив вирус и с една избрана таргет група, която е застрашена от гибел, а младежите, макар че боледуват леко, са преносители, застрашаващи да заразят по-възрастните.

Във връзка с появилото се възмущение в обществото от строгите ограничавания, проф. Мутафчийски съобщи: " Срещу какво се бунтувате? Срещу шанса да останете живи? ".

За предприемането на по-строги ограничения не е значимо единствено безспорната численост инфектирани, значимо е да се види дали има епидемиологично огнище. Когато се ограничи придвижването към, и от Банско, това беше, тъй като се откри такова огнище. Ние обаче постоянно сме подготвени за по-рестриктивни ограничения, сподели Мутафчийски. Тук те са рестриктивни, тъй като лимитират пътувания от град в град, освен от област в област, акцентира той. Той прикани възрастните хора да пазарят от 08:30 до 10:30 часа и да не излизат по-късно. Вчера обаче видяхме, че все едно имаше събор на Витоша и по тази причина ще препоръчам да се затворят подстъпите към планината, сподели Мутафчийски.

Националният действен щаб ще изиска в понеделник среща със Светия Синод, с цел да бъде разисквано дали при тази обстановка църквите би трябвало да продължат да бъдат отворени.

Най-добрите международни практики в битката с ковид са в Китай и Корея, уточни проф. Мутафчийски и подчертава, че в България се ползват единствено най-хубавите практики, които са се потвърдили, че дават резултат.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР