Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Висшият адвокатски съвет с нова позиция срещу Гешев

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Висшият адвокатски съвет дефинира държанието на основния прокурор Иван Гешев като " неприемливо ". Острият отговор е отдаден на изявлението на Гешев от четвъртък, с което той дефинира като " безочливост " позиция на неправителствена организация. Далеч по-големият проблем бе позицията на основния прокурор, от която се разбра, че наказателните юристи нямат право на позиция по законодателството, разяснява Медиапул.

" Всякакви отрицателни внушения в посока, че юристите нямат морално право да показват мнения по значими за обществото тематики, тъй като клиентите им били " обвинени ", заради което юристите имали интерес от това да няма мощна прокуратура, с изключение на погрешни, са и неприемливи, когато изхождат от основния прокурор ", се споделя в позицията на Висшия адвокатски съвет.

Организацията припомня, че юристите реализират конституционно обезпечено право на отбрана и не пазят свои, а непознати права. Поради това юристите няма по какъв начин да се разпознават с клиентите, чиито права пазят.

Единствено съдът има пълномощията да се произнася дали едно лице е отговорно или не, напомнят юристите. Напомня се още, че главно човешко право е правото на обективен правосъден развой, което няма по какъв начин да се случи, в случай че обвинените и подсъдимите нямат бранители. Поради това изказванията на Гешев са избрани като " посягане против държавността ".

Висшият адвокатски съвет застава непоколебимо зад сътрудниците юристи и декларира, че ще отстоява правото им на изложение на мнения по значими за обществото тематики.

В същото време се припомня, че мощна прокуратура не значи безконтролна прокуратура.

Иван Гешев се ядоса на Български юристи за правата на индивида, която разгласи, че " прокуратурата продължава да реализира необятни квази-съдебни пълномощия " и " привременно правосъдие”, с което " нерядко се засягат и съществени права на жителите ".

" Кратката дума е безочливост. Защото това е все едно прокуратурата да желае промени в закона ", сподели Гешев, който единствено преди седмица приказва за промени в конституцията за приватизацията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР