Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

ЕК на съд заради социалната реформа в България

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

За първи път в Съда на Европейски Съюз се предявява правосъден иск към Европейска комисия по обществен проблем. Три организации за права на хората с увреждания започнаха правосъдно произвеждане против Европейската комисия заради отвод да спре финансирането на институции за хора с увреждания, споделя БНР.

Дело T-613/19 е заведено пред Съда на Европейския Съюз в Люксембург и оспорва решението на Европейската комисия да не стопира финансирането от Европейски Съюз на България.

Още през февруари трите организации: Европейската мрежа за самостоятелен живот, фондация Validity и Център за самостоятелен живот приканиха българското държавно управление неотложно да спре стратегия, насочваща средства от европейските структурни и капиталови фондове за създаване на огромен брой институции за хора с увреждания и възрастни хора.

Въпреки декларирания от България ангажимент за деинституционализация тази инвестиция единствено заменя огромните институции с по-малки, без да взема решение дискриминирането, общественото изключване и сегрегацията на тези групи.

Причината за правосъдния иск е продължаващото финансиране на начинания, водещи до сегрегация на хора с увреждания в България, прецизира БНР.

Капка Панайотова, изпълнителен шеф на „ Център за самостоятелен живот “,подробно проучва и разяснява обстановката както и аргументите да се стигне дотук:

Проблемното финансиране е безплатно и е по процедура BG16RFOP001-5.002 “Подкрепа за деинституционализация на услугите за възрастни хора и хора с увреждания “ по Приоритетна ос 5 “Регионална обществена инфраструктура “ на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “. То възлиза на 18 млн. евро, които ще бъдат употребявани за създаване, възобновяване, обзавеждане и съоръжение на 6 дневни центъра и 68 групови дома за възрастни хора и хора с увреждания, с психологични, интелектуални усложнения и с деменция.

До 2010 година в България имаше 137 институции за деца, от които 23 бяха ДМСГД - Домове за медицински и обществени грижи за деца (от 0 до 3 години), а останалите бяха домове за деца с физически, душевен иумствени увреждания, също и домове за деца, лишени от родителска грижа.

През 2009 година общият брой деца в институции беше 7 587.

В началото на „ деинституционализацията “ бяха затворени всички домове за деца с увреждания и 8 ДМСГД.

Всички институции за деца в България трябваше да бъдат затворени до 01.06.2016 година, само че това не се случи.

Втората фаза на деинституционализацията стартира през 2017 г.Тя цели затварянето на всички домове за деца, лишени от наставнически грижи и останалите 15 дома за деца до 3 години, където са настанени децата с най-тежки множествени увреждания.

„ Визията за деинституционализация на децата в България “ планува закриването на всички институции за деца до 2025 година

Тъй като до момента нямаше профилиране на уврежданията, в някои ЦНСТ сега съжителстват деца и младежи с разнообразни типове увреждания, които са несъвместими за общ живот. Заедно с тях живеят и деца без увреждания, само че с проблематично държание, отделени от фамилиите си заради риск. Първите се нуждаят от характерна и непрекъсната грижа, а множеството от другите са с антисоциално държание и без мотивация за смяна.

Поради незадоволително финансиране липсва непрекъсната 24-часова здравна грижа и задоволителен медицински личен състав за потребностите на децата с тежки ментални и/или физически увреждания, а също по този начин няма личен състав за сигурност – няма пари за защита в бюджетите на ЦНСТ.

През септември беше импортиран правосъдния иск в Съда на Европейски Съюз против Европейската комисия. През ноември искът беше признат в съда, изясни Капка Панайотова. Експерти от интернационалната организация „ Интернационал за правата на хората с увреждания “ проучиха резултатите от деинституционализацията у нас, откриха, че тя се прави неправилно и показаха в отчет фрапиращи нередности в новите домове.

Предстои да забележим какво ще стане с новия Закон за обществените услуги, който включва и деинституционализацията – както на деца, по този начин и на възрастни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР