Нобеловата на града за физика тази година се връчва за

...
Нобеловата на града за физика тази година се връчва за
Коментари Харесай

Разкрити тайни от раждането на Вселената взеха Нобел за физика

Нобеловата на града за физика тази година се връчва за принос към нашето схващане на еволюцията на Вселената и за мястото на Земята в космоса, оповестиха от комитета по премиите във вторник. Половината от паричната стойност на наградата в размер на 9 млн. шведски крони отива за родения в Канада проф. Джеймс Пийбълс, който работи в американския университет Принстън. Останалата половина се поделя сред швейцарците Мишел Майор, който преподава в университета в Женева, и сътрудника му Дидие Кело, работещ и в английския университет Кеймбридж.

Пийбълс е отличен за теоретичните му проучвания в региона на физичната космология, включващи примитивен нуклеосинтез, тъмната материя и тъмната сила. Заслугите на Майор и Кело са в откритието на първата екзопланета, въртяща се към звезда от безоблачен вид.

Откритията на Пийбълс са отворили необятна врата за редица научни проучвания и са положили основата на трансформацията на космологията през последните 50 години от спекулации до просвета, показват от Нобеловия комитет. Моделът за Големия гърмеж разказва Вселената от момента на зараждането ѝ преди 14 милиарда години през разширението и охлаждането ѝ до днешни дни въз основата на теории и калкулации., които довеждат до разкриването на нови физични процеси.

Резултатите от проучванията на Пийбълс сочат, че едвам 5 % от наличието на Вселената като звезди, платени, в това число хората, е познато. Останалото е непозната тъмна материя и тъмна сила, чието изследване е предизвикателство за модерните физици.

Майор и Кело през октомври 1995 година афишират първото изобретение на платена отвън нашата слънчева система – екзопланета, обикаляща звезда от безоблачен вид в нашата вселена Млечния път. Екзоплатената е наречена 51 Pegasi b и съставлява " газова топка, сравнима с най-големия газов колос в Слънчевата система - Юпитер ". Името ѝ, признато от Международния астрономически съюз през 2015 година, е Димидиум ( " половин ", от латински) като отпратка към това, че масата ѝ е най-малко на половина от тази на Юпитер.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР