Но защо са важни за миряните църковните тайнства и треби

...
Но защо са важни за миряните църковните тайнства и треби
Коментари Харесай

Стана скъпо да се ожениш или да умреш с българската църква, показа проверка на Флагман

Но за какво са значими за миряните църковните тайнства и треби

Църквата подвигна цените с нови сред 20 и 30% поради инфлацията и скъпия индустриален ток, сподели инспекция на Флагман.бг. Увеличени са таксите за всички ритуали, като по този начин сватбата в Бургас към този момент ще коства сред 180 и 210 лева, кръщенето – между 100 и 130 лева, а опелото – най-малко 80 лева

Проверка на Флагман.бг откри, че Светият Синод е взел решението в края на 2022 година, само че въвеждането на новите цени става с решение на всеки един от 15-те митрополити и епархийските препоръки към него.  

В Сливенската епархия повишаването на тайнства и треби, както и на скъпите бумаги и административни мостри, лицензирани и печатани от Синода, е реалност от началото на месец март.

Репортер на Флагман.бг ревизира какви са таксите в трите храма в Централната градска част на Бургас.

В църквата „ Света Богородица “ към този момент ще би трябвало да отделите 105 лева за кръщене, а за венчавка – 180 лева, само че в случай че желаете видеозаснемане, се доплащат още 20 лева, които досега не се изискваха.

В храм „ Св.св. Кирил и Методий “ кръщавката от 100 лева е станала 130 лева, а сключването на църковен брак – от 180 лева към този момент е 210 лева

В църквата „ Св. Иван Рилски “ за кръщене от 80 лева цената е станала 105 лева, а бракосъчетанието от 150 лева се е вдигнало на 180 лева, само че като си запишете часа, Ви изясняват, че в тази такса влиза и църковният хор, за който на другите места се заплаща в допълнение.
 В емблематичната катедрала " Св. Успение Богородично " цената за кръщавка сякаш е 100 лева, само че наложително клисарките ще Ви изискат още 30 лева за фотоси даже с телефон
За фотографите в бургаските храмове не се заплаща, само че наша инспекция откри, че във емблематичната катедрала „ Св. Успение Богородично “ във Варна нещата не стоят по този начин и малко са прекалили.

Цената за кръщене, да вземем за пример, там е 100 лева, само че в случай че желаете да вършиме аматьорски фотоси даже с телефончето си, се постанова да заплатите още 30 лева И даже да желаете да заплатите единствено 100 лева, това няма по какъв начин да стане.

Това е второ нарастване на цените в църквите в границите на няколко месеца. Първото повишаване беше при свещите и беше със 100%. Така сега най-евтината свещ е 0,80 лева, а най-скъпата – 4 лева

Поскъпнали са и иконите, както и църковната литература.

Потърсихме коментар от представител на бургаското духовенство, който изясни, че особено за свещите един път Синодът е задържал належащото нарастване, по тази причина след това то е било шоково.

Новите такси са пределни. Според събитията обаче свещеникът може да понижи възнаграждението си и даже да се откаже от него. Това се касае в случаи на обществено слаби миряни.

„ Налага се да бъдат нараснали таксите, тъй като храмовете се устоят главно от продажбата на свещи и осъществяването на ритуали. В момента е доста мъчно по простата причина, че заплащаме индустриален ток, водата също нарастна фрапантно, а множеството църкви не разполагат със земи и парцели, от които да имат спомагателни доходи. Всяка черква разполага със непретенциозен бюджет, там няма произвеждане, а в случай че има земя – не е повече от 20 – 50 дка “, изясни свещенослужещ пред наш кореспондент.

В нашата епархия има села, храмовете в които са освободени от бюджет, прибавя той. Така огромната част от издръжката на храма е от таксите за ритуали и от продажбата на свещи и икони.



Но за какво са значими за миряните църковните тайнства и треби?

Светото кръщение е самобитната входна врата на всеки човек в християнството. То е изпълнено с бездънен смисъл и символика. С това свещенодействие всеки раб Божи получава име пред Бога и църквата.

Венчавката е заричане към Бога за добра съвест от двама души, които стават една душа, една плът и се вричат във безконечна обич.

Опелото е за безконечен покой на душата на индивида, то съставлява молитва за последното изпращане, за краткотрайната раздяла на тяло и душа. Близките изпращат човек с религия, че отива на по-добро място. Ние сме на земята и чакаме ново небе и земя, чакаме ново възкресение.

Другите тайнства са за укрепването на духовната и физическата мощ на индивида, с цел да върви в добър живот.

„ Трудно е човек да се откъсне от стотинката, колкото и да ни се желае. Сливенският епископ Иоаникий в продължение на дълги години подхожда самостоятелно към проблемите на всеки мирянин. Той дава право на свещенослужещия да се откаже от възнаграждението си и това се прави в избрани случаи. Но да не забравяме, че всеки от нас вкъщи го чака фамилията му, което би трябвало да има храна на масата и естествен живот, а това става със средства “, признава в края на нашия диалог духовникът. 
 В емблематичния за Бургас храм „ Св.св. Кирил и Методий “ кръщавката от 100 лева е станала 130 лева, а сключването на църковен брак – от 180 лева към този момент е 210 лева.  В църквата „ Св. Иван Рилски “ за кръщене от 80 лева цената е станала 105 лева, а бракосъчетанието от 150 лева се е вдигнало на 180 лева, само че като си запишете часа, Ви изясняват, че в тази такса влиза и църковният хор  В църквата „ Света Богородица “ към този момент ще би трябвало да отделите 105 лева за кръщене, а за венчавка – 180 лева.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР