Но ще запази ли Европейският съюз тази посока на действие

...
Но ще запази ли Европейският съюз тази посока на действие
Коментари Харесай

От войната до изборите в САЩ: Петте най-големи предизвикателства пред ЕС през 2024 г.

Но ще резервира ли Европейският съюз тази посока на деяние и през 2024 година?

Подкрепата за Украйна

В последно време в Брюксел от ден на ден се приказва за отмалялост от войната, както и за намаляващата взаимност на страните членки с Украйна. Осигуряването на последните финансови помощи за Киев костваше доста старания. Но през 2024 година тактиката за поддръжка на Украйна, без значение дали Киев ще договаря за мир с Москва или не, може да бъде сложена под въпрос.

" Целта ни би трябвало да остане обективен и дълготраен мир, а не нескончаем замразен спор ", съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. " Най-добрият път за постигане на непоклатимост и благоденствие за Украйна, това е участието ѝ в Европейски Съюз ", добави тя.

Разширяването на Европейски Съюз

Много от страните - членки на Европейски Съюз, считат присъединението на Украйна към Общността и по-нататъшното ѝ разширение за преждевременно. Междувременно договарянията за присъединение с Киев и Молдова би трябвало да стартират още през 2024 година. Приемайки разкъсваната от войната Украйна, Европейски Съюз ще би трябвало да заплати висока цена. Затова даже и другари на Украйна като Полша и балтийските страни не бързат с утвърждението си. В последна сметка, те могат да се трансфорат от бенефициенти на помощи от Европейски Съюз в донори, които заплащат вноски в общия бюджет, с цел да се отделят средства за подпомагането на Украйна. Преговорите за присъединението на Украйна и Молдова към Европейски Съюз ще стартират скоро, само че самият развой ще отнеме години, в случай че не и десетилетия, изясняват чиновници на европейските институции.

Междувременно страните от Западните Балкани, които към този момент 20 години чакат реда си за присъединение към Европейски Съюз, следят с възмущение скоростта, с която Молдова и Украйна напредват. За Черна гора, Албания и Северна Македония би трябвало да бъдат посочени съответни дати, в това число и за ограничение на съветското и китайското въздействие в тези страни. От друга страна, за Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина вероятностите за присъединение към Европейски Съюз не са толкоз явни. Потенциалът за междуетнически спорове в тези страни се явява основна спънка за това.

Реформирането на Европейски Съюз

До приемането на нови членове в Брюксел би трябвало да бъдат финализирани процесите на промени, както и да бъде решен въпросът за финансирането на Европейски Съюз. Френският президент Еманюел Макрон застъпва позиция, че единствено суверенна и стопански мощна Европа е способна да приема нови членове. Германското държавно управление предлага Европейски Съюз да се реформира по подобен метод, че решенията да се вземат с болшинство, а не с единодушието на всички страни членки.

Но даже и смяната на съществуващия развой на взимане на решения в Брюксел изисква единомислещо единодушие от всички страни-членки на Европейски Съюз. През миналите години Европейски Съюз не съумя да убеди в това Унгария и Полша, които употребяват правото си на несъгласие, с цел да блокират значими решения. Съдебните разногласия към нарушаванията на правилата на правовата страна до момента не са довели до нищо. И до момента в който Полша, където някогашният ръководител на Европейския съвет Доналд Туск се върна на власт, се надяват на смяна, 2024 година няма да промени позициите на унгарския министър председател Виктор Орбан.

Възможното завръщане на Доналд Тръмп

Ако републиканецът Доналд Тръмп се завърне в Белия дом, това би довело до сложен интервал за Европейски Съюз и НАТО. Европа рискува да загуби значим съдружник в лицето на Съединени американски щати във връзка с поддръжката за Украйна, сдържането на Русия и комерсиалните връзки. За да държи непредсказуемия Тръмп под надзор, Европейски Съюз може да предложи независимо да финансира военната помощ за Украйна. Германо-американската комерсиална палата допуска, че Тръмп ще наложи наказателни мита на Европейски Съюз. Тогава и Европейски Съюз ще би трябвало да усили митата за американския импорт, което ще докара до понижаване на комерсиалния размер и икономическия напредък.

Дали връзките с Китай, най-важният търговски сътрудник на доста от страните в Европейски Съюз, ще се влошат още повече при Тръмп? Ако това се случи, светът ще стане даже по-нестабилен, предизвестяват външнополитическите специалисти в Брюксел. Само един европейски политик ще бъде удовлетворен и това е Виктор Орбан. Унгарският министър-председател ще се радва да види още веднъж Доналд Тръмп като собствен съдружник в битката за " нелиберална " народна власт

Изборите за Европейски парламент

В началото на юни 2024 година към 400 милиона гласоподаватели в Европейски Съюз ще имат право да вземат участие на изборите за Европейски парламент. Само половината от тях - към 200 млн. - отидоха до урните последния избор. Очаква се християндемократическите партии да са най-голямата група в идващия европарламент, само че се планува и растеж на популистките и крайнодесните фракции.

Според изследване на Евробарометър най-важната тематика, която вълнува европейските гласоподаватели, е икономическо им състояние и витален стандарт. Украйна, миграцията, промените и разширението на Европейски Съюз играят второстепенна роля. Вероятно Урсула фон дер Лайен ще остане отпред на Европейската комисия и през 2024 година, само че Европейският парламент ще би трябвало да утвърди нейната кандидатура. Необходимо е всички държавни управления на 27-те страни членки да я поддържат.

На Европа ѝ предстоят още доста провокации през тази година, в това число новите правила за миграция, регулирането на изкуствения разсъдък и вложенията в зелени технологии. Въпреки всичко болшинството от жителите на Европейски Съюз - 60 на 100 - са оптимистични за неговото бъдеще. Най-песимични са във Франция (50%), а най-високи очаквания хранят в Дания - 86%.

Материалът е
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР