Нивото на безработица във Франция нарасна през третото тримесечие за

...
Нивото на безработица във Франция нарасна през третото тримесечие за
Коментари Харесай

Първо повишение на френската безработица през третото тримесечие от повече от две години насам



Нивото на безработица във Франция набъбна през третото тримесечие за пръв път от повече от две години насам, което може да ускори опасенията, че френският трудов пазар не съумява да реагира задоволително положително на положителния напредък на втората по мощ стопанска система в еврозоната.

Нивото на безработица се увеличи изненадващо през интервала юли - септември до 9,7%, откакто през второто тримесечие се намали до 9,5% (най-ниското равнище от края на 2011-а година), демонстрират данни на френската статистика Insee, до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за негова стабилизация в 6-годишното дъно от предходното тримесечие.

В същото време безработицата единствено в границите на Франция (изключвайки задграничните територии) набъбна до 9,4% от 9,2% през второто тримесечие (най-ниско равнище от началото на 2012-а година) вследствие на увеличение на безработните французи с 62 хиляди до общо 2,7 милиона.

Безработицата измежду младите французи на възраст сред 15 и 24 години обаче регистрира намаляване през третото тримесечие до 22,4% от 23,2% през интервала април - юни, само че тя се усилва измежду дейното население на възраст сред 25 и 49 години и измежду хората на възраст над 50 години.

Днешните данни съставляват удар върху президента Еманюел Макрон, който се пробва да извърши дълбоки промени на трудовото законодателство на Франция, с цел да направи пазара на труда по-гъвкав. След ясно изразената победа на изборите в края на май и началото на юни, неговият рейтинг на доверие се намали трайно през лятото, като Макрон е изправен и пред рецензии от синдикатите, които го упрекват, че проектите му ще усилят безработицата.

Редица други стопански индикатори обаче се показват надалеч по-бляскаво по време на първите шест месеца от мандата на господин Макрон. Бизнес доверието във Франция доближи най-високо равнище от десетилетие насам, до момента в който стопанската система бележи мощен напредък и се чака да продължи да се развива с сходно крепко движение до края на годината. Според последните прогнози на Insee, брутният вътрешен артикул на Франция ще се усили с 1,8% през 2017-а след три следващи години на непретенциозен напредък от към 1%.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР