Нивата на телесните мазнини варират в зависимост от много фактори,

...
Нивата на телесните мазнини варират в зависимост от много фактори,
Коментари Харесай

4 начина за измерване на телесните мазнини у дома, за да следите напредъка от диетата

Нивата на телесните мазнини варират според от доста фактори, в това число пол, възраст и вид тяло. Все отново телесните мазнини може да са значим знак за здравето, защото съществуването на прекалено много или прекомерно малко е обвързвано с редица здравословни проблеми. ( 1 ) ( 2 ) ( 3 )

Ако желаете да научите % телесни мазнини, може би се чудите по какъв метод да измерите телесните си мазнини вкъщи.

Въпреки че най-точните измервания на телесните мазнини като двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия (DEXA) и плетизмография с изместване на въздуха (ADP) нормално се употребяват единствено в медицински и проучвателен среди, има някои способи за премерване на телесните мазнини в комфорта на вашия дом. ( 4 )

Тази публикация преглежда 4 от най-хубавите способи за премерване на телесните мазнини вкъщи.

1. Измерване с калипер

Калиперите, апарат за премерване на кожната дипла оферират на ниска цена метод за премерване на телесните мазнини. Те са релативно лесни за потребление и изключително потребни за премерване на равнищата на телесните мазнини, когато други способи, които изискват скъпо съоръжение или профилирано образование, не са налични.

Тези ръчни принадлежности прищипват и мерят дебелината на подкожната (под кожата) лой в голям брой области на тялото, включително корема, трицепса и бедрото.

Обикновено се предлага да се употребява способ за премерване на 7 места, когато се употребяват калипери, което включва премерване на кожни гънки от 7 области на тялото. Могат обаче да се употребяват и измервания на 8 и 3 места. ( 5 ) ( 6 )

Всички измервания на 7 места се вършат от една и съща страна на тялото и включват:

  • трицепс
  • под лопатката
  • гръден панер
  • покрай подмишницата
  • над бедрото
  • корема
  • бедро

Имайте поради, че ще имате потребност от помощ, когато вършиме измервания на кожната дипла.

След осъществяване на измерванията се прибавят измерванията на кожната дипла. Сумата дефинира % телесни мазнини.

Въпреки че има уравнения, които могат да се употребяват за установяване на % телесни мазнини, учените допускат, че потреблението на сумата от местата на кожни гънки в милиметри е по-точно от пресмятане на уравнение. ( 7 )

Калиперите за кожна дипла се оферират в ръчен и електронен калипер, като цената варира според от вида, който изберете. Повечето идват с измервателна лента и диаграма на телесните мазнини.

Проучванията демонстрират, че измерването на кожните гънки може да бъде прецизен метод за премерване на телесните мазнини, само че те изискват известни умения и знания по анатомия. Освен това точността може да варира доста според от равнищата на телесните мазнини, метода, по който употребявате уреда и други фактори. ( 8 ) ( 9 )

2. Измервания на обиколката на тялото

Измерването на обиколката (CM) е различен метод за премерване на телесните мазнини вкъщи.

Този способ употребява измервателна лента за премерване на избрани места по тялото. След това тези измервания се вкарват в уравнение за установяване на процента телесни мазнини.

CM се смята за благонадежден способ за премерване на телесните мазнини. Правят се по три измервания на обиколката на всяко анатомично място.

Местата за премерване варират съгласно пола. ( 10 )

Жени:

  • Шия : премерване тъкмо под гласовата кутия и се закръгля нагоре
  • Талия : премерване по естествената линия на талията (или най-малката обиколка на талията) и се закръгля надолу
  • Хълбоци  : измерени при най-голямата издатина на задните елементи

мъже:

  • Шия : премерване тъкмо под гласовата кутия и се закръгля нагоре
  • Талия : премерване на пъпа и се закръгля надолу

Трите измервания за всяко място се осредняват. След това тези междинни стойности се включват в уравнение дружно с височината на човек. ( 11 )

Уравнението за дамите е:

  • % телесни мазнини = 163,205 x log10 (талия + ханш – шия) – 97,684 x ​​log10 (височина) – 78,387

Уравнението за мъжете е:

  • % телесни мазнини = 86,010 x log10 (корем – шия) – 70,041 x log10 (височина) + 36,76

Въпреки че този способ може да наподобява елементарен, той изисква тъкмо и точно премерване.

Важно е да мерите вярно, като в същото време внимавате да не вдлъбнете кожата или да е прекомерно разхлабено.

Освен това този способ изисква известни знания по анатомия; например да знаете местоположението на гласовата кутия.

Проучване от 2019 година, което включва 76 члена на дейна военна работа, не открива обилни разлики при сравняване на точността на метода CM с DEXA — считан за една от най-надеждните ограничения за премерване на телесни мазнини.

Учените обаче откриха, че методът CM е по-малко прецизен при премерване на дами с по-голяма талия. Това значи, че точността на метода CM варира според от разпределението на телесните мазнини.

Независимо от това, методът CM е един от най-хубавите способи за премерване на телесните мазнини вкъщи, тъй като е на ниска цена и може да се направи от съвсем всеки.

3. Интелигентен кантар

Интелигентните кантари са известни измежду тези, които търсят елементарен метод да наблюдават състава на тялото си постоянно вкъщи.

За разлика от обичайните кантари, които мерят единствено телесното тегло, интелигентните комбинират премерване на тегло с нещо, наречено „ измервател на импеданса от крайник до крайник “ (FFI). ( 12 )

FFI прави оценка телесните мазнини и мускулната маса посредством изпращане на електрически ток към тялото и премерване на реакцията. Мускулите и мазнините реагират по друг метод на електрически токове и кантарът употребява тези разлики, с цел да дефинира телесните мазнини.

Въпреки че този способ е един от най-простите способи за оценка на телесните мазнини в домашна конюнктура, има някои дефекти при потреблението на интелигентни кантари.

Проучване от 2021 година съпоставя точността на три интелигентни кантара при премерване на телесното тегло и състав при възрастни с поднормено тегло, обикновено тегло и наднормено тегло спрямо един от най точните измервания DEXA.

Изследователите откриват, че макар че телесното тегло е тъкмо измерено от кантара, телесните мазнини се разграничават, като демонстрира по-ниски стойности.

Един от проблемите с интелигентните кантари е, че тяхната акуратност зависи от състава на тялото на популацията, употребявано за образование на интелигентния кантар по време на производството. Плюс това, точността може да варира доста сред интелигентните огромни модели.

Въпреки това, макар че те не са най-точният метод за оценка на състава на тялото, те са елементарен метод да получите обща визия за % на телесните си мазнини вкъщи.

4. Обиколка на талията

Измерването на обиколката на талията ви може да ви даде визия за равнищата на телесните ви мазнини и дали имате огромно количество телесни мазнини, насъбрани към междинната част. ( 13 )

Големите количества мазнини в междинната част може доста да усили риска от развиване на редица здравословни положения, в това число сърдечни болести, диабет и други.

Познаването на обиколката на талията ви може да ви помогне да определите дали имате прекалено много мазнини, насъбрани към междинната част.

Измерването на обиколката на талията ви е елементарно и за разлика от доста други домашни способи за премерване на телесните мазнини, не се нуждаете от помощ, с цел да измерите обиколката на талията си.

Всичко, което би трябвало да извършите, е да измерите към междинната си част над бедрените кости, като се уверите, че мерите хоризонтално към кръста. Дръжте сантиметъра компактно, само че се уверете, че не притискате кожата. ( 14 )

Издишайте, след което измерете обиколката на талията си.

Колкото по-голяма е обиколката на талията ви, толкоз повече мазнини по корема е евентуално да имате. За да се понижи рискът от доста здравословни проблеми, здравните организации предлагат обиколката на талията да бъде под избрана мярка.

Гранични точки за обиколката на талията са от ≥ 102 см за мъже и ≥ 88 см за дами. ( 15 )

Световната здравна организация предлага на мъжете да поддържат обиколката на талията ≤ 94 см, а на дамите ≤ 80 см.

Важно е да се означи, че граничните точки на обиколката на талията варират според от етническата принадлежност. Например тези с азиатски генезис имат по-ниски гранични стойности за обиколката на талията спрямо тези с европейски генезис. ( 16 )

Имайте поради, че макар че измерването на обиколката на талията ви може да бъде добър индикатор за това дали имате непотребни телесни мазнини в междинната част, то не може да покаже общия ви % телесни мазнини.

Заключение

Ако желаете да имате обща визия за равнищата на телесните си мазнини, има избрани способи, които можете да употребявате вкъщи, в това число калипер за премерване на кожни гънки, премерване на обиколката на тялото, образован кантар и обиколка на талията.

Въпреки това, тези способи нормално са доста по-малко надеждни спрямо методите, употребявани в клинични условия като DEXA.

Въпреки че познаването на % телесни мазнини може да бъде потребно за някои хора, като спортни спортисти, нормално не е належащо, с цел да се дефинира цялостното здраве и риск от заболяване на обещано лице.

Ако имате въпроси по отношение на телесния си състав, в това число здравословни равнища на телесни мазнини за вашата възраст, пол и етническа принадлежност, свържете се с приближен здравен експерт за съвет.

Научи Още:

  • Разлика сред загуба на мазнини и загуба на тегло
  • 12 метода за стабилно изгаряне на мазнини
  • Как да забързаме метаболизма
  • Храни за забързване на метаболизъм
  • Протеинов шейк за намаляване
Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР