Нивата на фини прахови частици (ФПЧ10) във въздуха на Варна

...
Нивата на фини прахови частици (ФПЧ10) във въздуха на Варна
Коментари Харесай

Ето кои са основните замърсители на въздуха във Варна

 Нивата на фини прахови частици (ФПЧ10) във въздуха на Варна в годишен аспект понижават, само че се резервира повишен броят на допустимите превишения на средноденонощната норма. Това сочи докладът за осъществяване на обновената " Програма за понижаване на емисиите  и постигане на одобрените правила за нездравословни субстанции в атмосферния въздух на община Варна " за 2020 година, който беше прегледан на днешното съвещание на отрасловата комисия към Общинския съвет.

Основните замърсители на въздуха във Варна остават битовото отопление и пътният превоз. През предходната година всички регистрирани наднормени стойности са регистрирани единствено през отоплителния сезон. В автоматизираната измервателна станция до СУ " Ангел Кънчев " са регистрирани 32 броя превишения на средноденонощната норма от 50 µg/m3 за ФПЧ10, а в станцията в кв. " Чайка " – 19 бр.

Изчислено е, че при изгарянето на твърди горива за отопление на семействата се емитират 43,4% от общото количество ФПЧ10. Делът на пътния превоз при образуване на излъчванията е 42,8%, което го прави втория по значителност източник на замърсяване.

Прогнозата за град Варна е, че до края на 2021 година излъчванията на ФПЧ10 би трябвало да намалеят с 77 тона от бранш " битово отопление ", а от превоза – с 66 тона.

В дневния ред на съвещанието беше включена и покана към Община Варна да взе участие в план " Загрижен за чистия въздух във Варна ". Тя е отправена от частна компания, която предлага в съдействие с още няколко компании да почисти моторите на общински коли с атомна технология, с цел да се понижат излъчванията на въглероден диоксид, които старите коли отделят. Общината няма да има никакъв финансов ангажимент, а с реализирането на плана ще се усъвършенства екологичната среда във Варна, аргументираха се вносителите на предлагането.

Съветниците взеха решение да отсрочат точката и да бъде свикано преднамерено съвещание на комисията. На него ще бъдат поканени  представители и на други варненски компании със сходна активност, които да показват визията си за развиване на концепцията и услугата да стигне до повече хора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР